09.11.2017

Crnogorski takmičari ostvarili dobre rezultate na takmičenju Kineski most

 
 

Takmičari sa Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore Mirela Čobić i Đorđije Petrović ostvarili su zapažen rezultat na desetom po redu takmičenju u poznavanju kineskog jezika i kulture Kineski most za inostrane učenike srednjih škola, održanom na Univerzitetu Yunnan Normal.Uz zapaženi nagradu, takmičari su dobili i stipendiju Instituta Konfucije.  

 “Ovo takmičenje za mene ne predstavlja samo takmičenje već i priliku koja obogaćuje moj život i širi moje vidike. Prvi put sam zaista razumjela beskrajnu draž Kine. Iz ovog takmičenja sam spoznala svoj san i budućnost. Sada sam došla i osvojila nagradu”, rekla jImagee Mirela Čobić na završnoj ceremoniji.

Na takmičenju se testira znanje o kineskoj kulturi i trenutnoj situaciji u Kini, usmeno znanje kineskog jezika, kao i talenti učesnika u kineskim vještinama. Mirela je demostrirala umjetnost sječenja kartonskih slika (paper-cut). Za manje od dva minuta, isjekla je dvije živopisne papirne ptice, a Đorđije je demonstrirao kineski Kung Fu.

Takmičenje je trajalo 17 dana i u glavnom sjedištu instituta “Konfucije”okupilo ukupno 320 profesora i učenika iz 110 ogranaka Instituta “Konfucije” iz 96 zemalja.

Od dolaska u Peking sa profesoricom Ren Xin, crnogorski takmičari imali prilike da upoznaju kinesku kulturu.

Posjetili su Zabranjeni grad u Pekingu i glavno sjedište Instituta “Konfucije” i prošetali kroz kinesku drevnu carsku palatu sa bogatom istorijom.

 “Kada sam došla u Kinu, zaista sam shvatila šta je duh i tradicija”, rekla je Mirela.Image

Crnogorski takmičari su isprobali su u šumi međunarodnog prijateljstva okopali i zalili drveće koje predstavlja Crnu Goru. Ovdje je rijetka kineska biljka "Liriodendron Chinens" odgajena na mostu prijateljstva, povezujući na taj način kinesku i ostale kulture. Isprobali su različite vrste muzičkih instrumenata, kinesku tradicionalnu odjeću, obišli i Veliki kineski zid, počev od podnožja poznatog i kao prva kapija na svijetu – Ju Yong kapija, a potom i Ljetnju palatu.

Da bi osjetili život savremene Kine, posjetili su i kinesku srednju školu, jednu savremenu i jednu tradicionalnu kinesku porodicu koje su im ukazale na specijalitete kineske kuhinje, tehnološke kompanije sa proizvodnim linijama robota i ljekova. Upoznali su i 26 manjina u pokrajini Yunan, jedinstveni krajolik Kamene šume, poznate kao jedno od svjetskih čuda, gdje je snimana TV serija Putovanje na zapad.

 

Fotografije


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

31.10.2017 Institut Konfucije

U osnovnim školama predstavljena kineska kultura

DETALJNIJE

26.10.2017 Institut Konfucije

Tradicionalna kineska medicina novi stub prijateljstva

DETALJNIJE

24.10.2017 Institut Konfucije

Profesorica Wu Ling gostovala na televiziji i radiju Nikšić

DETALJNIJE

12.10.2017 Institut Konfucije

Obilježen Dan Instituta “Konfucije”

DETALJNIJE

11.10.2017 Institut Konfucije

Nominovana za Business Woman Award Montenegro 2017

DETALJNIJE

13.09.2017 Institut Konfucije

Predstavnici grada Pekinga razgovarali o saradnji sa predstavnicima Ministarstva prosvjete

DETALJNIJE

12.09.2017 Institut Konfucije

Predavanje o obrazovanju i kineskoj kulturi na Cetinju

DETALJNIJE

07.09.2017 Institut Konfucije

Pred-finale desetog takmičenja “Kineski most“ u Crnoj Gori

DETALJNIJE

29.08.2017 Institut Konfucije

Takmičari iz Crne Gore učestvovali na takmičenju “Kineski most”

DETALJNIJE

18.07.2017 Institut Konfucije

Na ljetnjem kampu u Kini 18 učesnika iz Crne Gore

DETALJNIJE