10 godina od uspostavljanja odnosa NR Kine i Crne Gore  




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

 Odnosi Crne Gore i Kine nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa prije deset godina brzo su se razvijali i postignuti su brojni rezultati koji su već ili će tek biti na korist naroda obje zemlje – saopšteno je u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, gdje je danas promovisana naučno-tehnološka saradnju dvaju država u čast obilježavanja decenije uspostavljanja diplomatskih odnosa.

- U toku ovih deset godina, uz pokroviteljstvo i vođenje državnih lidera dvije države, naši bilateralni odnosi su se brzo i uspješno razvijali. Razdoblje od deset godina je sitnica u rijeci istorije koja teče vječno, ali važnost tih deset godina za kinesko–crnogorske odnose je dovoljna za pisanje istorije – kazao je otpravnik poslova u ambasadi Kine u Crnoj Gori Zhang Xiang.

On smatra da bi dvije zemlje, imajući u vidu budućnost, trebalo da nastave da podstiču naučnu saradnju.

Direktorica Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne GoreMilena Đukanović navela je da je osnivanje Instituta otvorilo novo poglavlje u oblasti kulturne razmjene i saradnje dvije zemlje i postalo važna karika u daljem upoznavanju i zbližavanju crnogorskog i kineskog naroda.

- Institut Konfucije, uz veliku podršku Univerziteta Crne Gore, kao i partnerske institucije Čangša Univerziteta nauke i tehnologije predstavlja dobru podlogu za ostvarivanje inicijativa za dalju saradnju u mnogim oblastima, uključujući i oblast nauke. Glavna misija Instituta je svakako promocija kineskog jezika i kulture, kao i razvoj prijateljskih odnosa izmedju Crne Gore i Kine – rekla je Đukanović.

Sekretar Ministarstva nauke Smiljana Prelević podsjetila je da je projektna saradnja crnogorskih i kineskih naučnih institucija u okviru šest završenih bilateralnih projekata, u prvom ciklusu, iz oblasti poljoprivrede, turizma, matematičkih i tehničkih nauka rezultirala objavljivanjem deset radova u međunarodnim časopisima i na konferencijama, što predstavlja veliki uspijeh za naučnike dvije države.

Generalni direktor Generalnog direktorata za bilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija i prvi ambasador Crne Gore u Kini Ljiljana Tošković ocijenila je da su bilateralni odnosi dvije države dobri i bez otvorenih pitanja, a saradnja odlična ne samo na političkom, već i na svim drugim planovima.

- U proteklom periodu ostvareni su i potpisani brojni sporazumi o saradnji naših institucija, naših ministarstava, u skoro svim oblastima - kultura, obrazovanje, nauka, trgovina, poljoprivreda – kazala je ona.

Naučna i tehnološka saradnja Crne Gore i Kine otpočela je potpisivanjem sporazuma 2011. godine, da bi se potpisivanjem Protokola o saradnji 2012., stvorili uslovi za raspisivanje konkursa za finansiranje zajedničkih naučno-istraživačkih projekata. Ministarstvo nauke Crne Gore i Ministarstvo nauke i tehnologije Kine finansirali su do sada ukupno 14 zajedničkih pojekata.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.