23.06.2016

10 godina od uspostavljanja odnosa NR Kine i Crne Gore  

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

 

 Odnosi Crne Gore i Kine nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa prije deset godina brzo su se razvijali i postignuti su brojni rezultati koji su već ili će tek biti na korist naroda obje zemlje – saopšteno je u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, gdje je danas promovisana naučno-tehnološka saradnju dvaju država u čast obilježavanja decenije uspostavljanja diplomatskih odnosa.

- U toku ovih deset godina, uz pokroviteljstvo i vođenje državnih lidera dvije države, naši bilateralni odnosi su se brzo i uspješno razvijali. Razdoblje od deset godina je sitnica u rijeci istorije koja teče vječno, ali važnost tih deset godina za kinesko–crnogorske odnose je dovoljna za pisanje istorije – kazao je otpravnik poslova u ambasadi Kine u Crnoj Gori Zhang Xiang.

On smatra da bi dvije zemlje, imajući u vidu budućnost, trebalo da nastave da podstiču naučnu saradnju.

Direktorica Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne GoreMilena Đukanović navela je da je osnivanje Instituta otvorilo novo poglavlje u oblasti kulturne razmjene i saradnje dvije zemlje i postalo važna karika u daljem upoznavanju i zbližavanju crnogorskog i kineskog naroda.

- Institut Konfucije, uz veliku podršku Univerziteta Crne Gore, kao i partnerske institucije Čangša Univerziteta nauke i tehnologije predstavlja dobru podlogu za ostvarivanje inicijativa za dalju saradnju u mnogim oblastima, uključujući i oblast nauke. Glavna misija Instituta je svakako promocija kineskog jezika i kulture, kao i razvoj prijateljskih odnosa izmedju Crne Gore i Kine – rekla je Đukanović.

Sekretar Ministarstva nauke Smiljana Prelević podsjetila je da je projektna saradnja crnogorskih i kineskih naučnih institucija u okviru šest završenih bilateralnih projekata, u prvom ciklusu, iz oblasti poljoprivrede, turizma, matematičkih i tehničkih nauka rezultirala objavljivanjem deset radova u međunarodnim časopisima i na konferencijama, što predstavlja veliki uspijeh za naučnike dvije države.

Generalni direktor Generalnog direktorata za bilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija i prvi ambasador Crne Gore u Kini Ljiljana Tošković ocijenila je da su bilateralni odnosi dvije države dobri i bez otvorenih pitanja, a saradnja odlična ne samo na političkom, već i na svim drugim planovima.

- U proteklom periodu ostvareni su i potpisani brojni sporazumi o saradnji naših institucija, naših ministarstava, u skoro svim oblastima - kultura, obrazovanje, nauka, trgovina, poljoprivreda – kazala je ona.

Naučna i tehnološka saradnja Crne Gore i Kine otpočela je potpisivanjem sporazuma 2011. godine, da bi se potpisivanjem Protokola o saradnji 2012., stvorili uslovi za raspisivanje konkursa za finansiranje zajedničkih naučno-istraživačkih projekata. Ministarstvo nauke Crne Gore i Ministarstvo nauke i tehnologije Kine finansirali su do sada ukupno 14 zajedničkih pojekata.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

25.05.2018 Institut Konfucije

Čas kulture o kineskom čaju  

DETALJNIJE

23.05.2018 Institut Konfucije

Završen HSKK test  

DETALJNIJE

14.05.2018 Institut Konfucije

U otvorenom prostoru Tehnopolisa biće predstavljana i kineska kultura

DETALJNIJE

09.05.2018 Institut Konfucije

Predavanja o kineskoj medicini

DETALJNIJE

09.05.2018 Institut Konfucije

Gostovanje na TV 777

DETALJNIJE

07.05.2018 Institut Konfucije

Kineski kaligrafi imaju dug životni vijek

DETALJNIJE

07.05.2018 Institut Konfucije

Kineska kaligrafska izložba otvorena

DETALJNIJE

04.05.2018 Institut Konfucije

Profesor Pan: Suština konfucijanizma je u miru i harmoniji

DETALJNIJE

04.05.2018 Institut Konfucije

Kineska kaligrafska izložba 7. maja

DETALJNIJE

03.05.2018 Institut Konfucije

Modna priča Marine Banović-Džuver inspirisana Kinom

DETALJNIJE