18.07.2017

Na ljetnjem kampu u Kini 18 učesnika iz Crne Gore

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

Svečano otvaranje CEEC ljetnjih kampova Instituta Konfucije održano je na Univerzitetu Foreign Studies u Pekingu, u sjedištu Konfucije Instituta (Hanban). Oko 821 učesnika iz 16 zemalja srednje i istočne Europe (CEEC)  je prisustvovalo.


Ma Jianfei, zamjenik glavnog izvršnog direktora Hanbana i zamjenik izvršnog direktora Konfucije Instituta se obratio na  ceremoniji otvaranja. On je rekao da je Institut Konfucije stvorio čvrste temelje za ljude iz 16 država srednje i istočne Evrope kako bi naučili kineski jezik i razumjeli Kinu pružajući učinkovitu platformu za kulturne i duhovne razmjene Kine i CEEC-a te pridonijeti saradnji između Kine i zemalja središnje i istočne Europe.

On je učesnike ljetnjeg kampa zamolio da postanu prijateljski ambasadori i učenjaci između Kine i zemalja srednje i istočne Europe, jer veliki broj elita koji su bili dobri jedni drugima zbog preokreta i saradnje Kine i zemalja srednje i istočne Evrope U pozadini Pajasa i ceste koja je dobra prilika za Kinu i koju bi svijet mogao dijeliti. Istaknuo je da svi učesnici imaju svijetlu budućnost.
Osamnaest učesnika koji su voljeli kinesku kulturu i insistirali na učenju o Kini su izabrani sa Instituta Konfucije na UCG da učestvuju u ljetnom kampu. Kroz posjete, iskustva, rasprave i učenje u Kini, učesnici  su već postali pioniri i temelji kulturne razmjene između Kine i Crne Gore. Od 9. jula do 17. jula posjetili su Changsha Univerzitet nauke i tehnologije.

Kulturni trajekti pružali su svima dobrodošlicu, a učesnici su imali  9 dana pohađanja i učenja, na kineskim kulturnim predavanjima i kima koje je pripremio Changsha Univerzitet. Također su posjetili otok Orange, muzej Changsha, Changsha Zoo i Shaoshan, bivšu rezidenciju Mao Ce-donga. Nakon svečanosti otvaranja, učesnici su uživali u mnogim zanimljivim znamenitostima u Pekingu, poput Velikog zida, Ljetne palače, Ptičjeg gnijezda i trga Tian'anmen.


Posjetom i učenjem, svi su učesnici imali dobar utisak o Kini, kao i kineskoj kulturi i iskusili napredni razvoj Kine. Ta su iskustva produbila njihovo razumijevanje kineske kulture.


Na kraju ljetnjeg kampa svi su učesnici rekli da je ovaj ljetnji kamp bio plodonosan.

Blisko promatranje i iskustvo Kine, Pekinga i Changsha nadahnjuju njihovo razumijevanje Kine i sada su još više zagriženi za kineski jezik i kinesku kulturu. Nadaju se da će ponovno posjetiti Kinu u budućnosti da bi doživjeli više kineskog šarma.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

25.05.2018 Institut Konfucije

Čas kulture o kineskom čaju  

DETALJNIJE

23.05.2018 Institut Konfucije

Završen HSKK test  

DETALJNIJE

14.05.2018 Institut Konfucije

U otvorenom prostoru Tehnopolisa biće predstavljana i kineska kultura

DETALJNIJE

09.05.2018 Institut Konfucije

Predavanja o kineskoj medicini

DETALJNIJE

09.05.2018 Institut Konfucije

Gostovanje na TV 777

DETALJNIJE

07.05.2018 Institut Konfucije

Kineski kaligrafi imaju dug životni vijek

DETALJNIJE

07.05.2018 Institut Konfucije

Kineska kaligrafska izložba otvorena

DETALJNIJE

04.05.2018 Institut Konfucije

Profesor Pan: Suština konfucijanizma je u miru i harmoniji

DETALJNIJE

04.05.2018 Institut Konfucije

Kineska kaligrafska izložba 7. maja

DETALJNIJE

03.05.2018 Institut Konfucije

Modna priča Marine Banović-Džuver inspirisana Kinom

DETALJNIJE