Predavanje o obrazovanju i kineskoj kulturi na Cetinju




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Cetinju je održan XXII regionalni Miločerski razvojni forum, tokom 12. i 13. septembra, sa temom  “Globalizacija i inicijativa “Kaiš i put” (Belt and Road).

Forumu su prisustvovali predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, ambasador Narodne Republike Kine Cui Zhiwei, univerzitetski profesori, direktori lokalnih privrednih subjekata, kao i direktori kineskih preduzeća u Crnoj Gori.

Kineska direktorica Instituta “Konfucije” na Univerzitetu Crne Gore Luo Chunxia,  je, na poziv predsjednika foruma Veselina Vukotića, održala predavanje na temu “Obrazovanje i kineska kultura”.

Ona je govorila o ulozi Instituta "Konfucije” na Univerzitetu Crne Gore u odnosima između Kine i Crne Gore, odnosno o pozadini inicijative “Kaiš i put”,  i saradnji sa Univerzitetom Donja Gorica.

Jezička i kulturološka razmjena koju realizuje Institut “Konfucije” predstavlja prvi korak ka ostvarivanju drugih vidova komunikacije, naglasila je direktorica Luo Chunxia. "Razvoj Instituta “Konfucije” u velikoj mjeri imao korist od podrške crnogorske Vlade i naroda", kazala je.

Ona je navela i mogućnosti za saradnju kako na nacionalnom tako i na nivou univerziteta.

"Jovana Jovanović, Nikola Šćepanović, Stefana Erakovića i Andrija Pavićević su primjeri ljudi čiji se život promijenio učenjem kineskog jezika. Milica Marković, jedan od prevodilaca na forumu, takođe dobar primjer učenja kineskog jezika na Institutu “Konfucije”, navela je direktorica Luo. 

Mnogi učesnici izrazili su veliko interesovanje za učenje kineskog jezika. Profesori iz škola sa Cetinja, iz Budve i Herceg Novog su direktorici Instituta Konfucije izrazili nadu da će se u njihovim školama organizovati časovi kineskog.

Gđa Luo je obećala da će učiniti sve da promoviše učenje kineskog i dati više prilike da đaci u Crnoj Gori uče kineski jezik.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.