Predstavnici Instituta za biologiju mora na radionici o ublažavanju uticaja biološke invazije u Mediteranu




Predstavnici Instituta za biologiju mora prisustvovali su radionici ""Ublažavanje uticaja biološke invazije u Sredozemno more: od teorije do prakse"" održanoj u Geozentrum zgradi Univerziteta u Beču u periodu od 27-28 marta.

Institut za biologiju mora je partner u COST projektu MarCons  (http://www.marcons-cost.eu) i jedna od radnih grupa je posvećena zaštiti mora i problemima koje izazivaju invazivne vrste. Završen je prvi dio planiranih aktivnosti gdje se analizirao problem invazivnih vrsta u sve tri različite životne sredine (na kopnu, u slatkim vodama i u morima), a cilj je bio da se ispita mogućnost primjene dobrih primjera sa kopna i slatkih voda u more koje skoro da nema pozitivnih iskustava u tom smislu.

Trenutno se radi na drugoj planiranoj aktivnosti i tim povodom je u Beču održana radionica kako bi se ispitale razne aktivnosti upravljanja i predložile adekvatne mjere koje bi imale za cilj smanjenje uticaja invazivnih vrsta na morski biodiverzitet i fukcionalnost ekosistema. Osim predstavnika Instituta za biologiju mora na radionici su bili naučnici iz Austrije, Italije, Francuske, Španije, Malte, Kipra, Tunisa, Izraela, Grčke i Evropske komisije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.