Sastanak BLUE LAND-a održan u Porto Muzeju Tricase




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru Blue Land projekta – „Zajednički participativni model upravljanja i instrument za zaštitu i očuvanje priobalnog i morskog biodiverziteta i unaprijeđenje održivog korišćenja morskih obalnih resursa” koji je dio INTERREG IPA II prekogranične saradnje za period 2014-2020 između Italije, Albanije i Crne Gore održan je radni sastanak sa ciljem promovisanja usklađivanja naučnih i tehničkih znanja između partnera. Sastanak je održan u periodu 9-13 jul 2018. godine u u Porto Muzeju Tricase, Italija.

Ovaj radni sastanak je prvi korak u kreiranju prekograničnog modela upravljanja i zaštite morskim i priobalnim resursima projektom prepoznatih teritorija koji će dalje voditi ka kreiranju i prepoznavanju „plavih oaza“ u području Otranto-Santa Maria di Leuca - Italija, Himara-Porto Palermo-Albanija, i područje rijeke Bojane i Velike plaže - Crna Gora.

Na sastanku su utvrđeni koraci za dalji razvoj projekta i potrebno je utvrditi ciljane oblasti koje će biti indetifikovane na osnovu ekoloških i socio – ekonomskih karakteristika, koje će biti precizno mapirane od strane projektnih partnera, što će omogućiti strateško postavljanje naknadnih upravljačkih aktivnosti i uključivanje odgovarajućih zainteresovanih strana koje će zauzvrat osigurati široko učešće u procesu. Takođe, eksperti na projektu su predstavili i nove pristupe za izradu plana upravljanja za područja obuhvaćena projektom, kao i potrebu za Web GIS platformom kako bi rezultati projekta bili dostupni svim zainteresovanim stranama i građanima. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.