Promocija monografije "The Boka Kotorska Bay Environment"




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru Dana Univerziteta Crne Gore u ponedeljak 24. aprila u svečanoj Sali Rektorata u Podgorici sa početkom u 13 sati, održaće se promocija monografije "The Boka Kotorska Bay Environment" ,  kapitalnog djela koje se bavi naučnim istraživanjima na ovom području u posljednjih 50 godina, izdatog od strane međunarodne izdavačke kuće Springer u okviru serije „The Handbook of Environmental Chemistry“.

O knjizi će govoriti urednici: akademik Igor Zun (Igor Zoon), prof. dr Andrej Kostjanov (Andrey Kostianoy), dr Mirko Đurović i dr Aleksandar Joksimović.

"Monografija predstavlja sistematizaciju i opis znanja o ekologiji u Boki Kotorskoj, a u njenom pisanju su učestvovala 74 autora iz šest zemalja. Publikacija se zasniva na naučnim i istraživačkim podacima prikupljenim u složenim istraživačkim aktivnostima sprovedenim u Bokokotorskom zalivu u posljednjih 50 godina. Monografija ima ukupno 24 poglavlja, napisana je na 658 stranica. Posebna pažnja je posvećena aktivnostima na obali zaliva koja imaju uticaj na status flore i faune u Zalivu, kao i na fizičko-hemijske parametre vode, sedimenata i živog svijeta. Pojedinačna poglavlja skreću pažnju na geografske i okeanografske karakteristike voda, klimu, istorijski i kulturni razvoj, biologiju, ribarstvo, poljoprivredu u priobalnim zonama, brodski transport, morski turizam i zagađenje. Knjiga je namijenjena stručnjacima koji rade u različitim područjima ekologije i u sistemu integralnog upravljanja obalnim područjem" – stoji u najavi urednika monografije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.