Početak realizacije projekta "GREATFARM"




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U Institutu za biologiju mora (Univerzitet Crne Gore) započeo je sa realizacijom projekat pod nazivom „Eksperimentalni uzgoj Jakobove kapice (Pecten jacobaeus) u uslovima Bokokotorskog zaliva“. Projekat je prijavljen u okviru grant šeme "Transfer znanja između sektora visokog obrazovanja, istraživanja i industrije"-IPA IV Operativni program za razvoj ljudskih resursa 2012-2013.
Projekat je finansiran najvećim dijelom iz predpristupnih fondova Evropske Unije (IPA), uz nacionalno učešće Crne Gore. Projekat će trajati 15 mjeseci, uz ukupan budžet od 24.970,00 EUR od čega je sopstveno učešće Instituta za biologiju mora 10%.
Glavni ciljevi projekta su:
 razvoj sektora marikulture uvođenjem novih, autohtonih vrsta u uzgojni proces
 obnavljanje prirodnih populacija, smanjenje pritiska prelova
 povezivanje sektora nauke (istraživanja) sa industrijom (uzgojem školjki) u cilju direktne aplikacije rezultata istraživanja u uzgojni proces
 diversifikacija proizvodnje u marikulturi i unaprijeđenje gastronomske ponude
Konzorcijum:
Vodeći partner: Univerzitet Crne Gore, Institut za biologiju mora, Kotor
Partneri iz industrije: Kompanija COGIMAR, Kotor i preduzetnik u uzgoju školjki Šupica Boško, Kamenari.
Relevantnost projekta ogleda se u usklađenosti projektnih ciljeva sa sledećim Strategijama:
Strategija naučnih i istraživačkih aktivnosti (2012-2016) - Prioriteti: Poljoprivreda i hrana i Održivi razvoj turizma
Strategija ribarstva Crne Gore (2015-2020) sa akcionim planom za prenošenje Implementaciju i sprovođenje pravne tekovine EU
Strategija EUSAIR – Stub I – “Plavi rast”, Stub III – “Kvalitet životne sredine”, Stub IV – “Održivi turizam”
Od septembra 2016. godine započeto je sa realizacijom glavnih projektnih aktivnosti, odnosno sa analizom diverziteta prirodnih populacija jestivih školjkaša na području Bokokotorskog zaliva, pripremom kolektora za prihvat mlađi Jakobove kapice, pripremom matičnog jata, analizom kvaliteta vode na tri lokaliteta koji su predmet istraživanja, analizom fitoplanktonske komponente (dostupnosti hrane), dok će u sledećoj projektnoj fazi analize biti posvećene i determinaciji obraštajnih organizama i predatorskih vrsta riba.
Spajanjem dugogodišnjeg iskustva uzgajivača školjki sa područja Bokokotorskog zaliva i rezultata naučnih istraživanja očekujemo unapređenje uzgojne tehnologije školjki, prvi prihvat mlađi Jakobove kapice i dostizanje prve uzgojne faze tokom perioda trajanja projekta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.