31.10.2017

Bilateralni projekat sa Italijom - Identifikacija mikropredatora morskih ježeva koji stvaraju baren, uz pomoć molekularnih markera

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

Na osnovu programa naučne i tehnološke saradnje između Ministarstva nauke Crne Gore i Nacionalnog istraživačkog savjeta (CNR) Italije, u okviru bilateralnog projekta „Identifikacija mikropredatora morskih ježeva koji stvaraju baren, uz pomoć molekularnih markera" protekele sedmice su u Instituto di Bioscienze e BioRisorsi, Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR-IBBR), Palermo, Italija, boravile dr Vesna Mačić i dr Olivera Marković.

Cilj ovog projekta koji se sprovodi u saradnji sa dr De Michele Roberto (CNR-IBBR) je da se uz pomoć molekularnih metoda utvrde vrste mikropredatora morskih ježeva. Morski ježevi su prepoznati kao organizmi koji održavaju stanje degradirane stjenovite podloge tzv. barrena, kojeg nažalost u Crnoj Gori ima jako puno, prije svega zbog ilegalnog vađenja prstaca (Lithophaga lithophaga) i poremećenih lanaca ishrane (zbog ilegalnog ribolova). Poznato je da oko 75% mlađi morskih ježeva ugine nakon prvih 6 mjeseci, uglavnom zbog toga što postaju plijen drugim organizmima. Ipak, nije u potpunosti jasno koji su to sve organizmi predatori mlađi morskih ježeva i koje su sve promjene nastale u lancima ishrane na stjenovitim podlogama.

Do sada se za analize relacija plijen-predator uglavnom koristila analiza crijevnog sadržaja, međutim kako se u ovom slučaju radi o veoma malim organizmima i takođe malim dimenzijama njihovih predatora, analiza crijevnog sadržaja ne daje odgovarajuće rezultate. Iz tog razloga je cilj ovog projekta da se kreiraju specifični prajmeri za DNK iz dva najčešća morska ježa u Sredozemnom moru: Paracentrotus lividus i Arbacia lixula te da se analizom crijevnih sadržaja njihovih potencijalnih predatora utvrdi eventualno prisustvo DNK ovih morskih ježeva tj. da se utvrdi koji se potencijalni predatori zaista i hrane juvenilnim morskim ježevima.

Iako ove godine nije bilo tipičnog, brojnog stavaranja larvi i mlađi morskih ježeva sakupljeni su neophodni uzorci za dalju analizu u laboratoriji i analize se nastavljaju u CNR-IBBR, Palermo (Italija).


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

14.05.2018 Institut za biologiju mora

Radionica o invazivnim i unesenim vrstama

DETALJNIJE

12.05.2018 Institut za biologiju mora

Održan prvi sastanak BLUE LAND projekta u Tirani

DETALJNIJE

05.05.2018 Institut za biologiju mora

Dogovorena saradnja između Instituta za biologiju mora i Tsukuba Univerziteta iz Japana

DETALJNIJE

23.04.2018 Institut za biologiju mora

Početni sastanak projekta HarmoNIA

DETALJNIJE

16.04.2018 Institut za biologiju mora

Održan prvi sastanak Interreg IPA projekta WELCOME u Lecce-u

DETALJNIJE

30.03.2018 Institut za biologiju mora

Predstavnici Instituta za biologiju mora na radionici o ublažavanju uticaja biološke invazije u Mediteranu

DETALJNIJE

05.03.2018 Institut za biologiju mora

Poziv za učešće u promociji podvodnog svijeta južnog Jadrana

DETALJNIJE

02.03.2018 Institut za biologiju mora

Prvi sastanak projekta Ariel u Ankoni

DETALJNIJE

28.02.2018 Institut za biologiju mora

Održana radionica u Rimu u organizaciji Fao-Adriamed-MedReAct

DETALJNIJE

22.02.2018 Institut za biologiju mora

Razgovor sa autorom pobjedničkog rješenja vizuelnog identiteta Boka akvarijuma

DETALJNIJE