Studenti posjetili Muzej novca na Cetinju




Studenti posjetili Muzej novca na Cetinju

Prema planu praktične nastave iz predmeta Osnovi ekonomije (akademske studije) i Principi ekonomije (primijenjene studije), studenti su posjetili Muzej novca na Cetinju. 

Više od 40 studenata, sa predmetnim nastavnikom i saradnikom (prof. dr Milivoje Radović i dr Jovan Đurašković), prisustvovalo je prezentaciji izložbeno-edukativnih sadržaja Muzeja. 

Studenti su upoznati sa stalnom postavkom "Od Perpera do Eura" koja sadrži vrijedne i rijetke primjerke apoena različitih nominalnih vrijednosti iz raznih perioda crnogorske istorije.

 Predstavljen je i pokušaj kovanja autentičnog crnogorskog novca - peruna osmišljenog od strane vladike Petra II Petrovića Njegoša. Studentima je prikazana i nova postavka "Novac kao nakit" koju čine eksponati nakita napravljenog od kovanica, najčešće srebrnih ili zlatnih. 

Profesori i studenti izrazili su zahvalnost Centralnoj banci Crne Gore i zaposlenima u Muzeju novca na gostoprimstvu i izuzetno korisnoj prezentaciji. Svi studenti su na poklon dobili primjerak kopije novčanice od 100 Perpera sa svojim likom.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.