Digitalna transformacija javne uprave - servisi u službi građana




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Digitalna tehnologija svakodnevno mijenja pejzaž poslovanja, obrazovanja, zabave a neminovno i javne uprave, o čijoj je digitalnoj transformaciji na primjeru Slovenije, danas govorio gost Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, potpredsjednik Vlade Republike Slovenije i ministar javne uprave, gospodin Boris Koprivnikar

Njegovom predavanju prisustvovali su i ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Nj. Eks. Mitja Močnik, ministarka javne uprave Crne Gore Suzana Pribilović i ambasador Crne Gore U Republici Slovenije Nj. Eks. Vujica Lazović.

Pozdravljajući prisutne, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović poželio je dobrodošlicu gostima i izrazio zadovoljstvo što će studenti biti u prilici da čuju predavanje o aktuelnim reformama koje Crnoj Gori predstoje na putu ka zajednici evropskih država, i to od predstavnika države koja važi za istaknuti oslonac našoj zemlji u tom procesu.

Koprivnikar je istakao da inovacije same po sebi ne ispunjavaju svoj cilj ukoliko ne postoji njihova široka primjena i dostupnost građanima, zbog čega je princip da je “građanin na prvom mjestu” u centru procesa digitalizacije javne uprave: “Prosječni građanin ne mora da zna koje su nadležnosti pojedinih minstarstava, već ukoliko npr odlazi u penziju potrebno je da na jednom mjestu u tom digitalnom prostoru dobije sve potrebne informacije i obavi potrebne formalnosti. Iste servise smo omogućili i prilikom osnivanja privatnog preduzeća kao i za gotove sve sfere života”.

Da bi ovakva digitalna platforma funkcionisala, u njenoj osnovi je prikupljanje podataka, koje može otvoriti pitanje privatnosti i njihove zaštite. Međutim, Koprivnikar objašnjava da komunikacija i razmjena podataka ne smije zbog toga biti spriječena, dok njihova upotreba svakako mora biti zaštićena zakonom, zaključio je potpredsjednik Koprivnikar.

Studenti su nakon predavanja postavili veliki broj pitanja potpredsjedniku Koprivnikaru, a koja su se odnosila na primjenjivost rješenje iz Slovenije u procesu digitalne transformacije javne uprave u Crnoj Gori, o negativnim posljedicama tog procesa kao i to da li Crna Gora posjeduje potrebne administrativne kapacitete koji bi sproveli potrebne promjene.

Današnjim gostovanjem završena je manifestacija "The Right Start", čiji je cilj da studentima kroz proces studiranja učini kvalitetnijim. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.