06.03.2018

Digitalna transformacija javne uprave - servisi u službi građana

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

Digitalna tehnologija svakodnevno mijenja pejzaž poslovanja, obrazovanja, zabave a neminovno i javne uprave, o čijoj je digitalnoj transformaciji na primjeru Slovenije, danas govorio gost Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, potpredsjednik Vlade Republike Slovenije i ministar javne uprave, gospodin Boris Koprivnikar

Njegovom predavanju prisustvovali su i ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Nj. Eks. Mitja Močnik, ministarka javne uprave Crne Gore Suzana Pribilović i ambasador Crne Gore U Republici Slovenije Nj. Eks. Vujica Lazović.

Pozdravljajući prisutne, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović poželio je dobrodošlicu gostima i izrazio zadovoljstvo što će studenti biti u prilici da čuju predavanje o aktuelnim reformama koje Crnoj Gori predstoje na putu ka zajednici evropskih država, i to od predstavnika države koja važi za istaknuti oslonac našoj zemlji u tom procesu.

Koprivnikar je istakao da inovacije same po sebi ne ispunjavaju svoj cilj ukoliko ne postoji njihova široka primjena i dostupnost građanima, zbog čega je princip da je “građanin na prvom mjestu” u centru procesa digitalizacije javne uprave: “Prosječni građanin ne mora da zna koje su nadležnosti pojedinih minstarstava, već ukoliko npr odlazi u penziju potrebno je da na jednom mjestu u tom digitalnom prostoru dobije sve potrebne informacije i obavi potrebne formalnosti. Iste servise smo omogućili i prilikom osnivanja privatnog preduzeća kao i za gotove sve sfere života”.

Da bi ovakva digitalna platforma funkcionisala, u njenoj osnovi je prikupljanje podataka, koje može otvoriti pitanje privatnosti i njihove zaštite. Međutim, Koprivnikar objašnjava da komunikacija i razmjena podataka ne smije zbog toga biti spriječena, dok njihova upotreba svakako mora biti zaštićena zakonom, zaključio je potpredsjednik Koprivnikar.

Studenti su nakon predavanja postavili veliki broj pitanja potpredsjedniku Koprivnikaru, a koja su se odnosila na primjenjivost rješenje iz Slovenije u procesu digitalne transformacije javne uprave u Crnoj Gori, o negativnim posljedicama tog procesa kao i to da li Crna Gora posjeduje potrebne administrativne kapacitete koji bi sproveli potrebne promjene.

Današnjim gostovanjem završena je manifestacija "The Right Start", čiji je cilj da studentima kroz proces studiranja učini kvalitetnijim. 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

15.06.2018 Ekonomski fakultet

Info dan o Evropskoj povelji za istraživače i Kodeksu zapošljavanja na univerzitetima

DETALJNIJE

07.06.2018 Ekonomski fakultet

Ekonomski fakultet zvanično član EFMD

DETALJNIJE

31.05.2018 Ekonomski fakultet

Vrijednosti stečene na Ekonomskom fakultetu vodilja brojnim generacijama

DETALJNIJE

25.05.2018 Ekonomski fakultet

58 godina od osnivanja Ekonomskog fakulteta

DETALJNIJE

23.05.2018 Ekonomski fakultet

KRAJNJI ROK ZA UPLATU ŠKOLARINE ZA LJETNJI SEMESTAR STUDIJSKE 2017/2018

DETALJNIJE

18.05.2018 Ekonomski fakultet

Stručne prakse za studente dostupne u kompaniji „BD Electronics“ sa Malte

DETALJNIJE

18.05.2018 Ekonomski fakultet

Delegacija iz Skadra posjetila Ekonomski fakultet

DETALJNIJE

09.05.2018 Ekonomski fakultet

Poziv za praktikanate u IT i finansijskoj reviziji u PwC

DETALJNIJE

08.05.2018 Ekonomski fakultet

Program stažiranja na Montenegroberzi AD

DETALJNIJE

07.05.2018 Ekonomski fakultet

SPORTSKA TRIBINA - "NEMA NAZAD SAMO NADRIJED"

DETALJNIJE