06.03.2018

Digitalna transformacija javne uprave - servisi u službi građana

 
 

Digitalna tehnologija svakodnevno mijenja pejzaž poslovanja, obrazovanja, zabave a neminovno i javne uprave, o čijoj je digitalnoj transformaciji na primjeru Slovenije, danas govorio gost Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, potpredsjednik Vlade Republike Slovenije i ministar javne uprave, gospodin Boris Koprivnikar

Njegovom predavanju prisustvovali su i ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Nj. Eks. Mitja Močnik, ministarka javne uprave Crne Gore Suzana Pribilović i ambasador Crne Gore U Republici Slovenije Nj. Eks. Vujica Lazović.

Pozdravljajući prisutne, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović poželio je dobrodošlicu gostima i izrazio zadovoljstvo što će studenti biti u prilici da čuju predavanje o aktuelnim reformama koje Crnoj Gori predstoje na putu ka zajednici evropskih država, i to od predstavnika države koja važi za istaknuti oslonac našoj zemlji u tom procesu.

Koprivnikar je istakao da inovacije same po sebi ne ispunjavaju svoj cilj ukoliko ne postoji njihova široka primjena i dostupnost građanima, zbog čega je princip da je “građanin na prvom mjestu” u centru procesa digitalizacije javne uprave: “Prosječni građanin ne mora da zna koje su nadležnosti pojedinih minstarstava, već ukoliko npr odlazi u penziju potrebno je da na jednom mjestu u tom digitalnom prostoru dobije sve potrebne informacije i obavi potrebne formalnosti. Iste servise smo omogućili i prilikom osnivanja privatnog preduzeća kao i za gotove sve sfere života”.

Da bi ovakva digitalna platforma funkcionisala, u njenoj osnovi je prikupljanje podataka, koje može otvoriti pitanje privatnosti i njihove zaštite. Međutim, Koprivnikar objašnjava da komunikacija i razmjena podataka ne smije zbog toga biti spriječena, dok njihova upotreba svakako mora biti zaštićena zakonom, zaključio je potpredsjednik Koprivnikar.

Studenti su nakon predavanja postavili veliki broj pitanja potpredsjedniku Koprivnikaru, a koja su se odnosila na primjenjivost rješenje iz Slovenije u procesu digitalne transformacije javne uprave u Crnoj Gori, o negativnim posljedicama tog procesa kao i to da li Crna Gora posjeduje potrebne administrativne kapacitete koji bi sproveli potrebne promjene.

Današnjim gostovanjem završena je manifestacija "The Right Start", čiji je cilj da studentima kroz proces studiranja učini kvalitetnijim. 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

08.03.2018 Ekonomski fakultet

Kompanija Neregelia organizuje predavanje "Marketing- razumijevanje potrošača"

DETALJNIJE

12.03.2018 Ekonomski fakultet

Termini konsultacija - Ljetnji semestar

DETALJNIJE

05.03.2018 Ekonomski fakultet

Delegacija MMF-a posjetila Ekonomski fakultet

DETALJNIJE

02.03.2018 Ekonomski fakultet

Takmičenje za biznis ideje Evropskog instituta za tehnologiju i inovacije

DETALJNIJE

02.03.2018 Ekonomski fakultet

Gostujuće predavanje potpredsjednika Vlade Republike Slovenije

DETALJNIJE

27.02.2018 Ekonomski fakultet

Dekanski sat: Otvoreno o kvalitetu nastavnog procesa

DETALJNIJE

26.02.2018 Ekonomski fakultet

The Right Start : Dekanski sat

DETALJNIJE

21.02.2018 Ekonomski fakultet

Privrednik Ranko Jovović sa studentima Ekonomskog fakulteta

DETALJNIJE

19.02.2018 Ekonomski fakultet

Počela manifestacija "The Right Start"

DETALJNIJE

15.02.2018 Ekonomski fakultet

U ponedjeljak počinje manifestacija "THE RIGHT START"

DETALJNIJE