„Najbolji najboljima“ – crnogorske sportske legende sa studentima Ekonomskog fakulteta






























Dejan Savićević, Vlado Šćepanović i Nikola Janović, učestvovali su na tribini „Najbolji najboljima“ u prepunom amfiteatru „Montenegro“ na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, pred više od 300 prisutnih studenata i profesora, ali i jednog broja srednjoškolaca.

Na samom startu prisutne je pozdravila Aleksandra Jovanović, koja je u ime Sportskog društva Ekomen poželjela dobrodošlicu prisutnim gostima, da bi kasnije moderatorsku ulogu povjerila g-dinu Milutinu Grguru, sportskom novinaru RTCG.

U ime Ekonomskog fakulteta, prisutne je dočekao, pozdravio i posebno se zahvalio gostima, Dekan Fakulteta, docent dr Nikola Milović uz veliko zadovoljstvo zbog prisustva istinskih sportskih legendi na najstarijoj jedinici Univerziteta Crne Gore.

Prvi je u amfiteatar ušao najmlađi gost, aktuelni ministar sporta, vaterpolo svjetski i evropski prvak, te bivši kapiten crnogorske vaterpolo reprezentacije, g-din Nikola Janović.

Zatim je najavljen proslavljeni košarkaš, svjetski prvak sa reprezentacijom Jugoslavije, donedavni trener košarkaša Budućnosti i u većini slučajeva prva asocijacija kada se pomene „košarka“ u crnogorskim okvirima, popularni „Japanac“, Vlado Šćepanović.

Treći je u amfiteatar ušao čovjek kojeg je najlakše najaviti, jednom riječju – „genije“, nekada evropski i svjetski klupski prvak, a danas predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore, najbolji crnogorski fudbaler svih vremena, Dejan Savićević.

Sva tri gosta dočekana su ovacijama koje su makar za akademske okvire nešto što se rijetko može doživjeti.

Ministar sporta u Vladi Crne Gore, Nikola Janović istakao je da je uloge igrača i ministra teško porediti. S obzirom na to da ministarstvo nije postojalo 20-ak godina, obim posla je, ističe ministar, veliki. On je naveo da je sport jako važan za afirmaciju naše zemlje, navodeći primjer važnosti pobjeda reprezentacije i uspjehe naših klubova u smislu jačanja nacionalnog identiteta.

Na pitanje koji je najbolji igrač sa kojim je igrao, ministar je istakao više imena, poput Vujasinovića, Šapića, Kiša, Kašaša, ali je bez pominjanja imena ukazao da se u red najboljih igrača prije svih mora svrstati nekoliko njegovih saigrača iz reprezentacije Crne Gore, koji su bili nosioici igre i zaslužni za to da i pored relativno male baze Crna Gora bude vaterpolo sila u svijetu.

Ministar je studentima poručio da je razvijanje takmičarskog duha kroz sport jako važno za uspjeh, ali i da moraju imati jasno formulisane ciljeve koje će slijediti, bez obzira na izazove i prepreke koje su neminovnost u svakom poslu. Svoje izlaganje je zaključio stavom da „ko odustaje, nikad ne pobjeđuje“.

Vlado Šćepanović je naglasio potrebu konstantnog usavršavanja bez obzira da li je riječ o sportu ili biznisu. On je istakao da „kad dođete do tog nivoa da kažete ‘ja sam sve naučio' tad tek ne znate ništa“. Po njegovom mišljenju odgovornost, ozbiljnost i potreba da se konstantno napreduje ključne su pretpostavke uspjeha. Kako Šćepanović navodi „mi imamo mentalitet da ako je neko bolji od nas pokušavamo da ga spustimo na naš nivo“, što je kako tvrdi pogrešna filozofija. Poručio je studentima da kad je neko bolji od njih moraju tražiti načine da napreduju i jednog dana oni budu bolji. Naglasio je da je važno izabrati pravi, čist put, put znanja, posvećenosti i odgovornosti, te da će ako se njime krene rezultati sigurno doći, prije ili kasnije. Odgovornost i posvećenost traži i trenerski posao. Vlado je debitantskim nastupom na klupi Budućnosti sebi pokazao da može da se bavi tim poslom, motiva ima i konstantno se pridržava preporuka koje je uputio studentima, vrijedno radi, uči i napreduje.

Dejan Savićević je privukao najviše pažnje, pogotovo u dijelu postavljanja pitanja od strane studenata. O tome koliko odricanja svaki vrhunski rezultat traži genije je govorio kroz prizmu svoje karijere uz zanimljive primjere poput toga da je 6-7 puta igrao protiv Lacija i Rome, ali je tek prije 4-5 godina pošao da pogleda kakav je Rim grad.

Na pitanje zbog čega je odlučio da živi i radi u Crnoj Gori, i pored velikog broja mogućnosti u inostranstvu, odgovorio je da je oduvijek volio svoju zemlju, ali da su osnovni razlog njegovog povratka bila djeca. Savićević je istakao da je teže biti trener nego igrač, jer trener mora da se brine o 20-ak igrača, da se bavi njihovom psihologijom, a da pri svemu tome ostvaruje uspješne rezultate. On je naveo da je rano ušao u vođenje i strukturu Fudbalskog saveza Crne Gore i da je imao mnogo vremena da se upozna sa svim, pa mu je, po njegovom mišljenju, trenutno lakše nego Janoviću i Šćepanoviću. Istakao je da reprezentaciju Crne Gore 26. marta čeka teška utakmica protiv Poljske, koja je i favorit u tom meču, ali da on vjeruje u naše momke. Ukoliko svi budu zdravi i orni, smatra da mogu da naprave rezultat, jer je selektor dobro posložio reprezentaciju, pa se nadaju da će izboriti baraž.

Tokom događaja, gosti su u okviru organizovane nagradne igre za prisutne studente, izvlačenjem brojeva, odredili dobitnike tri vaučera u iznosu od po 100 eura, 3 večere za dvoje u hotelu ''Perjanik'' i 1 mjesečnu kartu za korišćenje bazena Verde Complex-a.

Ovaj događaj podržali su Štamparija Grafo Press d.o.o., Radio difuzni centar Crne Gore, Montenegro Defence Industry, Verde Complex, Laziva flower shop, Aqua Bianca, Cvjećara Hedera i RTCG.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.