09.11.2017

Studenti Arhitektonskog fakulteta na studentskom arhitektonskom kongresu ASK 2017

 
 

Arhitektonski studentski kongres (ASK) je događaj koji od 2002. godine okuplja studente arhitekture sa prostora bivše Jugoslavije. Svake godine organizovan u drugom gradu, ASK predstavlja priliku za mlade buduće arhitekte da razmijene ideje i iskustva. 

Ove godine Arhitektonski studentski kongres (ASK) održavao se u Nišu (30.10-2.11.)u organizaciji Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u saradnji sa Studentskim Parlamentom Građevinsko-arhitektonskog fakulteta i Klasterom urbanog planiranja, a Arhitektonski fakultet u Podgorici su predstavljale: Marijana Marković, Marija Šćepanović i Nikolina Sekulović.

Tema kongresa bila je "Raskorak". Studenti sa fakulteta širom Jugoslavije odgovorili su na temu i održali prezentacije o različitim 'raskoracima' i 'mimoilaženjima' sa kojima se susrećemo svakodnevno. Raskorak između potreba i sredstava, raskorak između ideja i realnosti, raskorak između želja i mogućnosti. Svaki fakultet arhitekture bavio se specifičnim temama i problemima svog grada. Na ovaj način studenti su saznali mnogo korisnih informacija o problemima “susjedstva”, funkcionisanju drugih fakulteta i različitim pristupima arhitekturi.

Osim prezentacija fakulteta organizovana su stručna predavanja i radionice na Građevinsko-Arhitektonskom fakultetu. Kongres podrazumijeva niz stručnih predavanja, prezentacije i radionicu. Na njima, osim studenata, učestvovalo je nastavno osoblje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, uz gostujuće profesore. Neki od predavača ove godine bili su: Elena Vasić Petrović, Saša Buđevac, Redi Oskar Ivan, Prof. dr. Goran Jovanović, dr Igor Marić, dipl. inž. arh, Marko Zečević (POLYARCH studio),... Na radionici studenti su bili podijeljeni u grupe i rješavali lokalne probleme grada gdje su razmijenili ideje i došli do zajedničkih rješenja. Organizatori su se potrudili da u potpunosti isplaniraju svaki dan boravka tamo ostavljajuci pritom dovoljno vremena da studenti i mentori obiđu značajna mjesta i kulturno istorijske spomenike Niša. Ovo je odličan način za upoznavanje novog grada, njegove istorije, sa problemima drugih zajednica, rješavanja istih, sarađivanja sa ljudima iz struke sirom Balkana i ostvarivanje novih poznanstava i prijateljstva.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

29.12.2017 Arhitektonski fakultet

Posjeta Ministra održivog razvoja i turizma Arhitektonskom fakultetu

DETALJNIJE

25.12.2017 Arhitektonski fakultet

SRETNI PRAZNICI

DETALJNIJE

22.12.2017 Arhitektonski fakultet

Izložba studenata arhitekture 25. decembra

DETALJNIJE

29.11.2017 Arhitektonski fakultet

Prva nagrada prof. Veljku Raduloviću_ KONKURS Urbanističko-arhitektonsko rješenje objekta Crnogorske akademije nauka i umjetnosti

DETALJNIJE

25.11.2017 Arhitektonski fakultet

Studentkinja Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Nikolina Sekulović dobitnica stipendije Inženjerske komore Crne Gore

DETALJNIJE

14.11.2017 Arhitektonski fakultet

Studenti arhitektonskog fakulteta na međunarodnom arhitektonskom simpozijumu DANI ORISA 2017.

DETALJNIJE

13.11.2017 Arhitektonski fakultet
Objavljen konkurs za Erasmus+ program za 2018.. >>>

10.11.2017 Arhitektonski fakultet

Uspjeh studenata i profesora na Međunarodnom salonu urbanizma 2017.

DETALJNIJE

10.11.2017 Arhitektonski fakultet

Crnogorske arhitekte sa međunarodno priznatom diplomom

DETALJNIJE

31.10.2017 Arhitektonski fakultet

Studentski kup Crne Gore u odbojci 2017_III mjesto za studente Arhitekture

DETALJNIJE