Arhitektonski fakultet

Studenti Arhitektonskog fakulteta na studentskom arhitektonskom kongresu ASK 2017Arhitektonski studentski kongres (ASK) je događaj koji od 2002. godine okuplja studente arhitekture sa prostora bivše Jugoslavije. Svake godine organizovan u drugom gradu, ASK predstavlja priliku za mlade buduće arhitekte da razmijene ideje i iskustva. 

Ove godine Arhitektonski studentski kongres (ASK) održavao se u Nišu (30.10-2.11.)u organizaciji Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u saradnji sa Studentskim Parlamentom Građevinsko-arhitektonskog fakulteta i Klasterom urbanog planiranja, a Arhitektonski fakultet u Podgorici su predstavljale: Marijana Marković, Marija Šćepanović i Nikolina Sekulović.

Tema kongresa bila je "Raskorak". Studenti sa fakulteta širom Jugoslavije odgovorili su na temu i održali prezentacije o različitim 'raskoracima' i 'mimoilaženjima' sa kojima se susrećemo svakodnevno. Raskorak između potreba i sredstava, raskorak između ideja i realnosti, raskorak između želja i mogućnosti. Svaki fakultet arhitekture bavio se specifičnim temama i problemima svog grada. Na ovaj način studenti su saznali mnogo korisnih informacija o problemima “susjedstva”, funkcionisanju drugih fakulteta i različitim pristupima arhitekturi.

Osim prezentacija fakulteta organizovana su stručna predavanja i radionice na Građevinsko-Arhitektonskom fakultetu. Kongres podrazumijeva niz stručnih predavanja, prezentacije i radionicu. Na njima, osim studenata, učestvovalo je nastavno osoblje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, uz gostujuće profesore. Neki od predavača ove godine bili su: Elena Vasić Petrović, Saša Buđevac, Redi Oskar Ivan, Prof. dr. Goran Jovanović, dr Igor Marić, dipl. inž. arh, Marko Zečević (POLYARCH studio),... Na radionici studenti su bili podijeljeni u grupe i rješavali lokalne probleme grada gdje su razmijenili ideje i došli do zajedničkih rješenja. Organizatori su se potrudili da u potpunosti isplaniraju svaki dan boravka tamo ostavljajuci pritom dovoljno vremena da studenti i mentori obiđu značajna mjesta i kulturno istorijske spomenike Niša. Ovo je odličan način za upoznavanje novog grada, njegove istorije, sa problemima drugih zajednica, rješavanja istih, sarađivanja sa ljudima iz struke sirom Balkana i ostvarivanje novih poznanstava i prijateljstva.

Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print