10.11.2017

Uspjeh studenata i profesora na Međunarodnom salonu urbanizma 2017.

 
 

Na 26. Međunarodnom Salonu Urbanizma, koji je otvoren 8. novembra 2017. god, u Nišu, studenti i profesori Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore ostvarili su zapažen uspjeh.  Salon predstavlja tradicionalnu godišnju manifestaciju Udruženja urbanista Srbije, u okviru koje se predstavljaju najznačajnija, aktuelna ostvarenja iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija, međunarodnog karaktera.

U okviru kategorije Studentski radovi, selekciona komisija je nakon prijema velikog broja radova prihvatila ukupno 32 sa različitih univerziteta, koji su konkurisali za nagradu-priznanje. Među nagrađenima našle su se Nina Simović i Bojana Cerović sa Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, koje su učestvovale sa Završnim specijalističkim radovima, pod mentorstvom prof.dr Svetislava G. Popovića i doc. dr Svetlane K. Perović.

  • Bojana Cerović "Kreativna spojnica mesta i doživljaja u centralnoj zoni Podgorice", mentor: doc. dr Svetlana Perović, dia
  • Nina Simović: "Urbanističko - arhitektonsko rešenje obalnog područja Bijele u zoni "Jadranskog brodogradilišta", mentor: prof.dr Svetislav G. Popović, dia, saradnik: MSc Sanja Vlahović, spec.arh.

Pored prethodnih, selekcionu komisiju su prošli i sljedeći radovi koji su izloženi na Salonu:

  • Nina Simović & Jovana Jušković: "Urbana revitalizacija ulice Balšića", Sintezni urbanistički projekat 1, mentor: doc. dr Svetlana Perović, dia; saradnici: MSc Jelena Bajić Šestović, dia; MSc Sanja Vlahović, spec.arh.
  • Marijana Marković & Lidija Gigović: "Urbana struktura na obali Morače-Utopija", Urbane funkcije i strukture, mentor: Doc. dr Svetlana Perović, dia, saradnik: MSc Sanja Vlahović, spec.arh.

Pored priznanja studentima nagrađeni su i profesor i saradnica sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

U kategoriji Konkursi, od 6 radova u konkurenciji, priznanje je pripalo Doc. dr Veljku Raduloviću za "Idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje dječijeg vrtića i jaslica u naselju blok 6 u Podgorici".

U kategoriji Publikacije, od 12 publikacija u konkurenciji, saradnica  u nastavi MSc Jelena Bajić Šestović dobitnica je III nagrade za monografiju "Morfologija i tipologija javnih prostora Herceg-Novog".

Monografija predstavlja pregled morfoloških i identitetskih karakteristika javnih prostora Herceg-Novog, koji su formirani u specifičnom urbo-kontekstu. U radu je prikazano istraživanje fenomena javnog prostora, njegove geneze i identiteta. Autorka se bavi formiranjem i definisanjem tipova javnih prostora Herceg-Novog, koji nastaju u specifičnom kulturološkom, sociološkom i morfološkom okviru. Preporuke u ovoj monografiji nude mogućnost za definisanje metodologije urbanističkog projektovanja javnih prostora. U radu su prikazani rezultati istraživanja koji daju konkretne smjernice za transformacije javnih prostora, planiranje i tretiranje gradskih površina, kao i za definisanje strategije očuvanja i unaprijeđenja značajnih elemenata urbane strukture grada, u kontekstu održive strategije razvoja Herceg-Novog.

Dokumenti

26 Medjunarodni Salon urbanizma.pdf


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

29.12.2017 Arhitektonski fakultet

Posjeta Ministra održivog razvoja i turizma Arhitektonskom fakultetu

DETALJNIJE

25.12.2017 Arhitektonski fakultet

SRETNI PRAZNICI

DETALJNIJE

22.12.2017 Arhitektonski fakultet

Izložba studenata arhitekture 25. decembra

DETALJNIJE

29.11.2017 Arhitektonski fakultet

Prva nagrada prof. Veljku Raduloviću_ KONKURS Urbanističko-arhitektonsko rješenje objekta Crnogorske akademije nauka i umjetnosti

DETALJNIJE

25.11.2017 Arhitektonski fakultet

Studentkinja Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Nikolina Sekulović dobitnica stipendije Inženjerske komore Crne Gore

DETALJNIJE

14.11.2017 Arhitektonski fakultet

Studenti arhitektonskog fakulteta na međunarodnom arhitektonskom simpozijumu DANI ORISA 2017.

DETALJNIJE

13.11.2017 Arhitektonski fakultet
Objavljen konkurs za Erasmus+ program za 2018.. >>>

10.11.2017 Arhitektonski fakultet

Crnogorske arhitekte sa međunarodno priznatom diplomom

DETALJNIJE

09.11.2017 Arhitektonski fakultet

Studenti Arhitektonskog fakulteta na studentskom arhitektonskom kongresu ASK 2017

DETALJNIJE

31.10.2017 Arhitektonski fakultet

Studentski kup Crne Gore u odbojci 2017_III mjesto za studente Arhitekture

DETALJNIJE