Obilježena desetogodišnjica Arhitektonskog fakulteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Decenija od osnivanja Arhitektonskog fakulteta obilježena je danas otvaranjem Dana arhitekture i svečanom dodjelom diploma i povelja priznanja profesorima koji su doprinijeli razvoju fakulteta. Studijski program arhitekture otvoren je kao Odsjek za arhitekturu pri Građevinskom fakultetu na Univerzitetu Crne Gore, 2002. godine.

Rektorka Univerziteta Crne Gore  Radmila Vojvodić je čestitala jubilej i poželjela sreću, a posebno posvećenost i kritički duh u daljem radu menadžmentu fakulteta i generacijama koje na tom fakultetu stasavaju.

„Nesporno je da je Arhitektonski fakultet u ozbiljnoj, uspješnoj šansi da determiniše ono što je velika i važna razvojna priča Crne Gore, a to je arhitektura i urbanizam i uopšte kultura stanovanja, kultura življenja, pitanje održivog razvoja, zaštite životne sredine, zaštite naše autentičnosti i prostorne i kulturne i istorijske“ kazala je Vojvodić i dodala da ta odgovornost leži na odabranima, odnosno na studentima arhitekture koji prolaze posebne testove da bi došli do mjesta na državnom Univerzitetu.

 „Moraju biti svjesni te posebnosti i povlašćenosti. Moraju širiti svoje vidike, putovati, ići u mobilnost, povezivati se sa studentima i čuti i druge poetike, kad je arhitektura u pitanju, na drugim univerzitetima, kako bi se stvarala ta istinska elita u profesionalnom smislu, u našoj Crnoj Gori, i u ovom našem ubrzanom, pa često i s puno grešaka razvojem“ saopštila je Vojvodić.

Ona je ukazala da u arhitektonskom i urbanističkom smislu treba dostići ne tako lako dosežne vrijednosti „jer živimo u civilizaciji koja je potrošačka, koja je komercijalizovana, estradizovana i vrlo često surovo juri za profitom i arhitektura tu umije da ostavi bolnoga traga“. Stoga su, zaključila je, i jubileji dobar povod za preispitavanje dosadašnjeg razvoja i otvorenog dijaloga o unapređivanju aktivnosti.

Dekan arhitektonskog fakulteta Svetislav Popović je kazao da je nakon 10 godina rada vidljiva potreba za produkcijom arhitektonskog kadra i da su studenti fakulteta ostvarili uspješne rezultate u zemlji i inostranstvu.  Za proteklih 10 godina,  17 je magistara tehničkih nauka iz oblasti arkitekture i urbanizma, 285 specijalista arhitekture na poslijediplomskim specijalističkim akademskim studijama,  i 437 studentata je završilo osnovne akademske studije, a trenutno studira 220 studenata, od čega 56 po novom petogodišnjem programu, naveo je dekan Popović.  

Posebna zahvalnost na sjednici je ukazana profesoru Aleksandru Kekoviću koji je sa svojim saradnicima od 1992. godine radio na ostvarivanju ideje da Crna Gora dobije prepoznatljivu Arhitektonsku školu. Pored profesora Kekovića,  povelje zahvalnosti su uručene prof. dr Božidaru Miliću, prof. dr Radenku Pejoviću, prof. dr Dušanu Vuksanoviću, arhitekti Nikoli Drakiću, kao i plakete za doprinos razvoja profesoru Ratku Mitroviću, doc. Veljku Raduloviću, doc. Draganu Komatini, doc. Slavici Stamatović Vučković, doc. Svetlani Perović, mr Dušanu Lazarevskom,  vanrednim profesorima Iliji Laloševiću, Goranu Radoviću i Rifatu Alihodžiću, kao i vodiocu studentske službe Radmili Gudelj. 

Na svečanosti su uručene diplome svršenim studentima specijalističkih i magistarskih studija.

Dani arhitekture će trajati do 1. decembra, kada će se Fakultet, sa izložbom radova studenata u Modernoj galeriji, pridružiti decembarskim danima kulture. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.