01.12.2016

Obilježena desetogodišnjica Arhitektonskog fakulteta

 
 

Decenija od osnivanja Arhitektonskog fakulteta obilježena je danas otvaranjem Dana arhitekture i svečanom dodjelom diploma i povelja priznanja profesorima koji su doprinijeli razvoju fakulteta. Studijski program arhitekture otvoren je kao Odsjek za arhitekturu pri Građevinskom fakultetu na Univerzitetu Crne Gore, 2002. godine.

Rektorka Univerziteta Crne Gore  Radmila Vojvodić je čestitala jubilej i poželjela sreću, a posebno posvećenost i kritički duh u daljem radu menadžmentu fakulteta i generacijama koje na tom fakultetu stasavaju.

„Nesporno je da je Arhitektonski fakultet u ozbiljnoj, uspješnoj šansi da determiniše ono što je velika i važna razvojna priča Crne Gore, a to je arhitektura i urbanizam i uopšte kultura stanovanja, kultura življenja, pitanje održivog razvoja, zaštite životne sredine, zaštite naše autentičnosti i prostorne i kulturne i istorijske“ kazala je Vojvodić i dodala da ta odgovornost leži na odabranima, odnosno na studentima arhitekture koji prolaze posebne testove da bi došli do mjesta na državnom Univerzitetu.

 „Moraju biti svjesni te posebnosti i povlašćenosti. Moraju širiti svoje vidike, putovati, ići u mobilnost, povezivati se sa studentima i čuti i druge poetike, kad je arhitektura u pitanju, na drugim univerzitetima, kako bi se stvarala ta istinska elita u profesionalnom smislu, u našoj Crnoj Gori, i u ovom našem ubrzanom, pa često i s puno grešaka razvojem“ saopštila je Vojvodić.

Ona je ukazala da u arhitektonskom i urbanističkom smislu treba dostići ne tako lako dosežne vrijednosti „jer živimo u civilizaciji koja je potrošačka, koja je komercijalizovana, estradizovana i vrlo često surovo juri za profitom i arhitektura tu umije da ostavi bolnoga traga“. Stoga su, zaključila je, i jubileji dobar povod za preispitavanje dosadašnjeg razvoja i otvorenog dijaloga o unapređivanju aktivnosti.

Dekan arhitektonskog fakulteta Svetislav Popović je kazao da je nakon 10 godina rada vidljiva potreba za produkcijom arhitektonskog kadra i da su studenti fakulteta ostvarili uspješne rezultate u zemlji i inostranstvu.  Za proteklih 10 godina,  17 je magistara tehničkih nauka iz oblasti arkitekture i urbanizma, 285 specijalista arhitekture na poslijediplomskim specijalističkim akademskim studijama,  i 437 studentata je završilo osnovne akademske studije, a trenutno studira 220 studenata, od čega 56 po novom petogodišnjem programu, naveo je dekan Popović.  

Posebna zahvalnost na sjednici je ukazana profesoru Aleksandru Kekoviću koji je sa svojim saradnicima od 1992. godine radio na ostvarivanju ideje da Crna Gora dobije prepoznatljivu Arhitektonsku školu. Pored profesora Kekovića,  povelje zahvalnosti su uručene prof. dr Božidaru Miliću, prof. dr Radenku Pejoviću, prof. dr Dušanu Vuksanoviću, arhitekti Nikoli Drakiću, kao i plakete za doprinos razvoja profesoru Ratku Mitroviću, doc. Veljku Raduloviću, doc. Draganu Komatini, doc. Slavici Stamatović Vučković, doc. Svetlani Perović, mr Dušanu Lazarevskom,  vanrednim profesorima Iliji Laloševiću, Goranu Radoviću i Rifatu Alihodžiću, kao i vodiocu studentske službe Radmili Gudelj. 

Na svečanosti su uručene diplome svršenim studentima specijalističkih i magistarskih studija.

Dani arhitekture će trajati do 1. decembra, kada će se Fakultet, sa izložbom radova studenata u Modernoj galeriji, pridružiti decembarskim danima kulture. 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

29.12.2017 Arhitektonski fakultet

Posjeta Ministra održivog razvoja i turizma Arhitektonskom fakultetu

DETALJNIJE

25.12.2017 Arhitektonski fakultet

SRETNI PRAZNICI

DETALJNIJE

22.12.2017 Arhitektonski fakultet

Izložba studenata arhitekture 25. decembra

DETALJNIJE

29.11.2017 Arhitektonski fakultet

Prva nagrada prof. Veljku Raduloviću_ KONKURS Urbanističko-arhitektonsko rješenje objekta Crnogorske akademije nauka i umjetnosti

DETALJNIJE

25.11.2017 Arhitektonski fakultet

Studentkinja Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Nikolina Sekulović dobitnica stipendije Inženjerske komore Crne Gore

DETALJNIJE

14.11.2017 Arhitektonski fakultet

Studenti arhitektonskog fakulteta na međunarodnom arhitektonskom simpozijumu DANI ORISA 2017.

DETALJNIJE

13.11.2017 Arhitektonski fakultet
Objavljen konkurs za Erasmus+ program za 2018.. >>>

10.11.2017 Arhitektonski fakultet

Uspjeh studenata i profesora na Međunarodnom salonu urbanizma 2017.

DETALJNIJE

10.11.2017 Arhitektonski fakultet

Crnogorske arhitekte sa međunarodno priznatom diplomom

DETALJNIJE

09.11.2017 Arhitektonski fakultet

Studenti Arhitektonskog fakulteta na studentskom arhitektonskom kongresu ASK 2017

DETALJNIJE