15.11.2016

Promocija monografije prof. Dimitrija Mladenovića

 
 

Promocija Monografije pod nazivom "55 godina oblikovanja prostora", autora prof. Dimitrija Mladenovića, održana je u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore, 15.11.2016.

Dekan Arhitektonskog fakulteta doc.dr Svetislav G. Popović,  ukazao je na kompleksnost biografije prof. Mladenovića i veliki doprinos u stručnom i pedagoškom smislu, a Monografiju predstavio  kao veoma plodotvoran višedecenijski rad autora, koji je samo djelimično predstavljen. Zahvalio se u ime Arhitektonskog fakulteta  na uspješnoj saradnji , konstatovao da je  studije na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici završilo više generacija studenata, kojima je prof. Mladenović predavao i naglasio da je pod njegovim mentorstvom  realizovano  više diplomskih radova.  Na kraju je dekan   autoru Monografije uručio Povelju za doprinos razvoju Arhitektonskog fakulteta u Podgorici.

Doc. dr Svetlana K. Perović je ukazala na „važnost fenomena integralnosti u oblikovanju prostora u ovoj informacionoj revoluciji, kao što je to bilo važno u industrijskoj, ali i uopšte pitanje integralnog naspram fragmentarnog planiranja prisutnog kroz viševjekovni razvoj gradova svijeta.  Fenomen integralnosti snažno je prisutan u djelima prof. Mladenovića i predstavlja snažan oslonac u  novoj  kulturi urbane integracije u 21. vijeku, koja je sada izmještena  u jednu novu relaciju, transformisanu iz oblika lokalne komunikativnosti u  komunikaciju između lokalnih procesa  i globalnih tokova“, naglasila je ona. „Monografija 55 godina oblikovanja prostora, prof. Mladenovića šalje snažnu opomenu da o prostoru ne možemo isključivo govoriti kao fizičkoj ili simboličkoj interpretaciji, već prije svega ljudskoj i humanoj. Prostorna i teorijska interpretacija projekata prof. Mladenovica, sasvim jasno ispoljavaju prisutnost i naučno-istraživačke dimenzije, jer se radi prije svega o jednoj složenoj metodologiji urbane analize i transformacije kao i složenom istraživačkom procesu interpretacije jedinstva funkcionalno-formalnih procesa. Bez toga se ne može zamisliti planiranje i projektovanje gradova , naročito ne u 21. Vijeku“, zaključila je Perović.

Autor monografije, prof. Dimitrije Mladenović  se zahvalio svima na saradnji, ukazao na kompleksnost urbanizma i arhitekture i veliko odricanje koje zahtijeva ovaj poziv. Posebno je istakao zadovoljstvo u saradni sa studentima kojima je prenosio znanje i crpio inspiraciju kroz sve decenije djelovanja.

Na kraju, autor je poklonio veći broj primjera Monografije prisutnima, kao i biblioteci Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

05.07.2017 Arhitektonski fakultet

Vijeće Arhitektonskog fakulteta u Podgorici predložilo prof.dr Svetislava G. Popovića za dekana Arhitektonskog fakulteta za mandatni period 2017-2020.

DETALJNIJE

13.06.2017 Arhitektonski fakultet

Radovi profesora Arhitektonskog fakulteta u knjigama vodećih međunarodnih izdavača SAGE i Springer

DETALJNIJE

01.12.2016 Arhitektonski fakultet

Monografija_10 godina Arhitektonskog fakulteta

DETALJNIJE

13.04.2017 Arhitektonski fakultet

Pohvala prof.dr Svetislavu G. Popoviću

DETALJNIJE

01.12.2016 Arhitektonski fakultet

Studentska publikacija

DETALJNIJE

01.12.2016 Arhitektonski fakultet

Obilježena desetogodišnjica Arhitektonskog fakulteta

DETALJNIJE

22.11.2016 Arhitektonski fakultet

Učenici Osnovne škole u posjeti Arhitektonskom fakultetu

DETALJNIJE

12.10.2016 Arhitektonski fakultet

SAGE objavio rad doc.dr Svetlane K. Perović

DETALJNIJE

26.09.2016 Arhitektonski fakultet

Svečani prijem brucoša

DETALJNIJE

16.06.2016 Arhitektonski fakultet

Studentska publikacija_Interpolacija _ kao kontekst unutrašnje arhitekture

DETALJNIJE