15.11.2016

Promocija monografije prof. Dimitrija Mladenovića

 
 

Promocija Monografije pod nazivom "55 godina oblikovanja prostora", autora prof. Dimitrija Mladenovića, održana je u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore, 15.11.2016.

Dekan Arhitektonskog fakulteta doc.dr Svetislav G. Popović,  ukazao je na kompleksnost biografije prof. Mladenovića i veliki doprinos u stručnom i pedagoškom smislu, a Monografiju predstavio  kao veoma plodotvoran višedecenijski rad autora, koji je samo djelimično predstavljen. Zahvalio se u ime Arhitektonskog fakulteta  na uspješnoj saradnji , konstatovao da je  studije na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici završilo više generacija studenata, kojima je prof. Mladenović predavao i naglasio da je pod njegovim mentorstvom  realizovano  više diplomskih radova.  Na kraju je dekan   autoru Monografije uručio Povelju za doprinos razvoju Arhitektonskog fakulteta u Podgorici.

Doc. dr Svetlana K. Perović je ukazala na „važnost fenomena integralnosti u oblikovanju prostora u ovoj informacionoj revoluciji, kao što je to bilo važno u industrijskoj, ali i uopšte pitanje integralnog naspram fragmentarnog planiranja prisutnog kroz viševjekovni razvoj gradova svijeta.  Fenomen integralnosti snažno je prisutan u djelima prof. Mladenovića i predstavlja snažan oslonac u  novoj  kulturi urbane integracije u 21. vijeku, koja je sada izmještena  u jednu novu relaciju, transformisanu iz oblika lokalne komunikativnosti u  komunikaciju između lokalnih procesa  i globalnih tokova“, naglasila je ona. „Monografija 55 godina oblikovanja prostora, prof. Mladenovića šalje snažnu opomenu da o prostoru ne možemo isključivo govoriti kao fizičkoj ili simboličkoj interpretaciji, već prije svega ljudskoj i humanoj. Prostorna i teorijska interpretacija projekata prof. Mladenovica, sasvim jasno ispoljavaju prisutnost i naučno-istraživačke dimenzije, jer se radi prije svega o jednoj složenoj metodologiji urbane analize i transformacije kao i složenom istraživačkom procesu interpretacije jedinstva funkcionalno-formalnih procesa. Bez toga se ne može zamisliti planiranje i projektovanje gradova , naročito ne u 21. Vijeku“, zaključila je Perović.

Autor monografije, prof. Dimitrije Mladenović  se zahvalio svima na saradnji, ukazao na kompleksnost urbanizma i arhitekture i veliko odricanje koje zahtijeva ovaj poziv. Posebno je istakao zadovoljstvo u saradni sa studentima kojima je prenosio znanje i crpio inspiraciju kroz sve decenije djelovanja.

Na kraju, autor je poklonio veći broj primjera Monografije prisutnima, kao i biblioteci Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

29.12.2017 Arhitektonski fakultet

Posjeta Ministra održivog razvoja i turizma Arhitektonskom fakultetu

DETALJNIJE

25.12.2017 Arhitektonski fakultet

SRETNI PRAZNICI

DETALJNIJE

22.12.2017 Arhitektonski fakultet

Izložba studenata arhitekture 25. decembra

DETALJNIJE

29.11.2017 Arhitektonski fakultet

Prva nagrada prof. Veljku Raduloviću_ KONKURS Urbanističko-arhitektonsko rješenje objekta Crnogorske akademije nauka i umjetnosti

DETALJNIJE

25.11.2017 Arhitektonski fakultet

Studentkinja Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Nikolina Sekulović dobitnica stipendije Inženjerske komore Crne Gore

DETALJNIJE

14.11.2017 Arhitektonski fakultet

Studenti arhitektonskog fakulteta na međunarodnom arhitektonskom simpozijumu DANI ORISA 2017.

DETALJNIJE

13.11.2017 Arhitektonski fakultet
Objavljen konkurs za Erasmus+ program za 2018.. >>>

10.11.2017 Arhitektonski fakultet

Uspjeh studenata i profesora na Međunarodnom salonu urbanizma 2017.

DETALJNIJE

10.11.2017 Arhitektonski fakultet

Crnogorske arhitekte sa međunarodno priznatom diplomom

DETALJNIJE

09.11.2017 Arhitektonski fakultet

Studenti Arhitektonskog fakulteta na studentskom arhitektonskom kongresu ASK 2017

DETALJNIJE