15.11.2016

Promocija monografije prof. Dimitrija Mladenovića

 
 

Promocija Monografije pod nazivom "55 godina oblikovanja prostora", autora prof. Dimitrija Mladenovića, održana je u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore, 15.11.2016.

Dekan Arhitektonskog fakulteta doc.dr Svetislav G. Popović,  ukazao je na kompleksnost biografije prof. Mladenovića i veliki doprinos u stručnom i pedagoškom smislu, a Monografiju predstavio  kao veoma plodotvoran višedecenijski rad autora, koji je samo djelimično predstavljen. Zahvalio se u ime Arhitektonskog fakulteta  na uspješnoj saradnji , konstatovao da je  studije na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici završilo više generacija studenata, kojima je prof. Mladenović predavao i naglasio da je pod njegovim mentorstvom  realizovano  više diplomskih radova.  Na kraju je dekan   autoru Monografije uručio Povelju za doprinos razvoju Arhitektonskog fakulteta u Podgorici.

Doc. dr Svetlana K. Perović je ukazala na „važnost fenomena integralnosti u oblikovanju prostora u ovoj informacionoj revoluciji, kao što je to bilo važno u industrijskoj, ali i uopšte pitanje integralnog naspram fragmentarnog planiranja prisutnog kroz viševjekovni razvoj gradova svijeta.  Fenomen integralnosti snažno je prisutan u djelima prof. Mladenovića i predstavlja snažan oslonac u  novoj  kulturi urbane integracije u 21. vijeku, koja je sada izmještena  u jednu novu relaciju, transformisanu iz oblika lokalne komunikativnosti u  komunikaciju između lokalnih procesa  i globalnih tokova“, naglasila je ona. „Monografija 55 godina oblikovanja prostora, prof. Mladenovića šalje snažnu opomenu da o prostoru ne možemo isključivo govoriti kao fizičkoj ili simboličkoj interpretaciji, već prije svega ljudskoj i humanoj. Prostorna i teorijska interpretacija projekata prof. Mladenovica, sasvim jasno ispoljavaju prisutnost i naučno-istraživačke dimenzije, jer se radi prije svega o jednoj složenoj metodologiji urbane analize i transformacije kao i složenom istraživačkom procesu interpretacije jedinstva funkcionalno-formalnih procesa. Bez toga se ne može zamisliti planiranje i projektovanje gradova , naročito ne u 21. Vijeku“, zaključila je Perović.

Autor monografije, prof. Dimitrije Mladenović  se zahvalio svima na saradnji, ukazao na kompleksnost urbanizma i arhitekture i veliko odricanje koje zahtijeva ovaj poziv. Posebno je istakao zadovoljstvo u saradni sa studentima kojima je prenosio znanje i crpio inspiraciju kroz sve decenije djelovanja.

Na kraju, autor je poklonio veći broj primjera Monografije prisutnima, kao i biblioteci Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

06.02.2018 Arhitektonski fakultet

Doc.dr Svetlana K. Perović jedan od autora knjige u izdanju Springera

DETALJNIJE

28.01.2018 Arhitektonski fakultet

Saradnja Arhitektonskog fakulteta u Podgorici i Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani

DETALJNIJE

24.01.2018 Arhitektonski fakultet

Sastanak danskog arhitekte Prof. Jana Gela sa dekanom Arhitektonskog fakulteta

DETALJNIJE

20.01.2018 Arhitektonski fakultet

Međunarodni konkurs za koncept i sadržaj crnogorske postavke na 16. međunarodnom Bijenalu arhitekture u Veneciji 2018.

DETALJNIJE

29.12.2017 Arhitektonski fakultet

Posjeta Ministra održivog razvoja i turizma Arhitektonskom fakultetu

DETALJNIJE

27.12.2017 Arhitektonski fakultet

Studentkinje Arhitektonskog fakulteta na studentskom simpozijumu u Finskoj

DETALJNIJE

25.12.2017 Arhitektonski fakultet

SRETNI PRAZNICI

DETALJNIJE

22.12.2017 Arhitektonski fakultet

Izložba studenata arhitekture 25. decembra

DETALJNIJE

29.11.2017 Arhitektonski fakultet

Prva nagrada prof. Veljku Raduloviću_ KONKURS Urbanističko-arhitektonsko rješenje objekta Crnogorske akademije nauka i umjetnosti

DETALJNIJE

25.11.2017 Arhitektonski fakultet

Studentkinja Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Nikolina Sekulović dobitnica stipendije Inženjerske komore Crne Gore

DETALJNIJE