Predavanje profesora Amira Pašića




Predavanje profesora Amira Pašića

Dr Amir Pašić je predstavnik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, i konsultant generalnog direktora za arhitekturu u istraživačkom centru OIC za islamsku istoriju, umetnost i kulturu (IRCICA) u Istanbulu.

Predstavlja Bosnu i Hercegovinu u Komitetu svjetske baštine UNESCO-a. Dr Pašić je profesor arhitekture (1999), urbanističkog planiranja (2000) i teorije i istorije arhitekture i istorijskog očuvanja (2009), I trenutno radi na Univerzitetu u Sarajevu.

Takođe, predavao je na više od 30 univerziteta širom svijeta (MIT, Harvard, Columbia, UPenn, York, La Sapienza, King Saud, Mimar Sinan ...)

Bio je konsultant za Aga Khan Trust za kulturu, Ženeva; Svetski spomenički fond, Njujork; I ICOMOS Paris. Kao arhitekta / planer bio je zadužen za četiri velika projekta u urbanoj zaštiti i brojnim arhitektonskim projektima, primarno u restauraciji.

Osvojio je nagradu Aga Khan za arhitekturu 1986. godine za obnovu Starog grada Mostara i koordinirao je deset godina aktivnosti na rehabilitaciji istog grada nakon potpunog uništenja u ratu 1992-1995.

Autor je ili koautor 21 knjige i 52 članka, a autor je i dosijea nominacije za imovinu WH “Stari grad Mostar” (2005). Dr Pašić je regionalni urednik u časopisu “Kulturno upravljanje i održivi razvoj” u Londonu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.