Predavanje arhitektice Vasilije Abramović 25. aprila




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Predavanje arh. Vasilije Abramović, pod nazivom Ka arhitekturi koja osjeća/Towards architecture that feels/, će se održati, u srijedu, 25. aprila 2018. u 12h, u sali 102 Arhitektonskog fakulteta. 

Abramović će prenijeti studentima svoja iskustva nakon završenih studija na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici i odlaska u inostranstvo na dalje školovanje.

 

EDGE OF CHAOS – Instalacija arh. Vasilije Abramović

Inspirisana naukom slozenosti i haosa “Edge of Chaos” (u prevodu “Ivica Haosa”) je instalacija mlade arhitektice iz Podgorice Vasilije Abramovic, koja trenutno zivi i radi u Londonu, na jednoj od najprestiznijih skola arhitekture na svijetu – Bartlett School of Architecture pri labaratoriji – Interactive Architecture Lab.

Zajedno sa kolegama - Ruairi Glynn sa Bartlett School of Architecture iz Londona, i naucnikom Bas Overvelde sa AMOLF Instituta iz Amsterdama ovaj projekat manifestuje saradnju nauke, umjetnosti I tehnologije. Arhitektica je saradjivala sa naucnikom iz Amsterdama, koji je prethodno objavio istrazivanje o geometrijskim oblicima (casopis Nature, Overvelde et al.) koji imaju mogucnost tranformacije I vise strukturalnih stanja, I sa svojim kolegom sa Bartletta dizajnirala umjetnicku instalaciju kao odgovor na temu internacionalnog takmicenja za predstavljanje “Natprirodno, price buducnosti koja dolazi” (original “Supernatural, Stories of the worlds to come”). Njihov predlog pobijedio je vise od 170 aplikanata I poznatih umjetnika I arhitekata iz cijelog svijeta.

“Edge of Chaos” instalacija je vec zapocela svoju svjetsku turneju u toku 2018 godine, i izlozena je u Galeriji La Gaîté Lyrique u Parizu od 4 aprila do 15 jula. Nakon ovoga instalacija ce se naci na izlozbi na Cinekid Festivalu u Amsterdamu od 2 do 21 oktobra, na KIKK Festival u Namuru u Belgiji od 1 do 10 novembra, i pocetkom 2019 godini u gradu Lome u Africi.

Instalacija je bazirana na teoriji haosa, cuvenoj teoriji o nastanku univerzuma, koja govori o prelasku I nastanku zivota iz haosa odnosno nereda do vrlo urednih kompleksnih entiteta nadjenih u prirodi. Instalacija poziva posjetioce da dozive tu vrlo tanku nit izmedju visoko uredjenih I turbulentnih sistema, sacinjenih od 3 elementa. Prilazeci instalaciji posjetioci ce vidjeti u centru robotizovano drvo koje predstavlja “Zivot”, okruzeno inertnim “Oblakom” koji predstavlja neorganizovanu materiju entropijskog univerzuma, I kao treci element nalazi se interaktivna povrsina “Ivica haosa” gdje zivot pocinje da se manifestuje. Ova interaktivna povrsina je sacinjena od 100 kinetickih robotizovanih geometrijskih oblika umrezenih zajedno I aktiviranih algoritmom iz prirode koji se naziva Cellular Automata. Aktivnost I prisutnost ljudi oko drveta aktivira ovu povrsinu, koja se u odnosu na nivo aktivacije pocinje transformisati I osvjetljavati. Lokalne interakcije od strane pojedinacnih posjetioca aktivirace razne djelove ove povrsi, koji ce pokrenuti lancane reakcije i zavisno od nivoa interakcije I trenutnog stanja povrsine dovesti do aktiviranja drveta. Kada aktivirano, drvo I kompleksni oblici na njemu koji predstavljaju zivot I kompleksnost, dolaze do faze dramaticnih robotskih pokreta I raznih sekvenci osvjetljenja.

Arhitektica Abramovic je zavrsila osnovne studije arhitekture na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici kao najbolji student u generaciji. Svoje skolovanje nastavila je upisavsi Magistarske studije Arhitekture u Pragu, gdje je kasnije upisala I doktorat na temu Interaktivna arhitektura. Od 2017 godine Vasilija zivi I radi u Londonu na Bartlett- u, I bavi se istrazivanjem I stvaranjem kako je ona naziva “nove revolucionarne arhitekture”, koja se bavi arhitekturom buducnosti sa svojstvima adaptabilnosti, fleksibilnosti I mogucnosti odgovaranja na potrebe korisnika I sredine, koristeci najnovije tehnologije. Dobitnik je mnogih nagrada medju kojima su nagrada Glavnog Grada 19 decembar, kao I vise nagrada u toku studija I istrazivackih grantova u Ceskoj I Velikoj Britaniji.   

Vasilija je stekla radno iskustvo u arhitektonskim biroima u Podgorici, Pragu I Londonu, baveci se “klasicnom” arhitekturom, uvijek imajuci zelju da stvori nesto novo I drugacije.

https://vimeo.com/263958811

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.