Studenti Arhitektonskog fakulteta na Arhitektonskom studentskom kongresu ASK 2018.




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

BANJALUKA - 17. arhitektonsko-studentski kongres ASK018 Banja Luka od velikog je značaja za povezivanje studenata i profesora, razmjenu iskustava, ideja, načina rada i promišljanje budućih arhitekata sa prostora bivše države. Ovaj kongres se nakon deset godina vratio u Banjaluku i održava se na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci. Nakon pet dana provedenih na radionicama i prezentacijama, zastava za održavanje idućeg ASK-a predata je Podgorici.

Radionica Flying machine:

Ana RadovanovićBilo je super, kako druzenje tako i na radionici. U plavoj radionici Flying machine u kojoj smo se bavili nekim prakticnim stvarima, ucili smo kako funkcionisu mehanizmi a zatim to i sami pravili. Mentori radionice su se igrali sa nama kako bi nam svaki mehanizam uspio. Sto se organizatora tice bili su na jako visokom nivou u svakom pogledu. 
Alden Bajramspahić: S obzirom da mi je prvi put da ucestvujem na ASK-u, postojala je neka doza ocekivanja koja su definitivno nadmasena kako radionicama, druzenjem i razmjnom znanja sa kolegama iz drugih bivsih jugoslovenskih gradova, tako i organizacijom cijelokupnom. Banjalucani su nam zadali veliki domaci zadatak po pitanju organizacije, koji nas tim, kao domacini ASK-a 2019 mora prevazici. 


Radionica Tools for imagination: 

Dea Đebrić: Ask u Banja Luci (Banjoj Luci?) je bio osvježenje, razbijanje rutine, inspirativno putovanje sa ljudima koji su se za tri dana upoznali i uspjeli da stvore svijet u kojem se arhitektura preispituje metodom ozbiljne dječije igre. Radionicu “Tools for imagination” u kojoj sam učestvovala bih opisala kao proces svjesno-nesvjesnog analiziranja prostora koji nas okružuje. U tom procesu se dolazi do najiskrenijeg odgovora na prostor. Ono što dijete postiže igrom, arhitekta, kao dijete sa malo više iskustva, pretvara u alatku za maštanje, kojom potom oblikuje stvarnost. 

Radionica Playfull wall:

Žaklina Nježić: Kroz radionicu smo kao učesnici uspjeli steći korisno znanje iz programa Rhinoceross i Grasshopper, preko kojih je nastala i konačna instalacija. Dva dana smo radili na osnovama i dizajnu panoa dimenzija 2x3m da bismo trećeg dana pomoću laserskog sjekača i vrijednih ruku taj dizajn pretvorili u djelo. Zid ostaje da krasi fakultet u Banjoj Luci i da kao "zid koji igra" pokreće studente ka novim idejama.​



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.