Rad profesorice Perović u monografiji Springera  




Rad profesorice Perović u monografiji Springera   

Samostalan naučni rad profesorice Svetlane K. Perović,  prodekana za nastavu na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, našao je svoje mjesto u poglavlju monografije vodeće međunarodne izdavačke kuće Springer, pod imenom „Neo-liberalizam i arhitektura post-profesionalne ere“.

U abstraktu Springerove monografije navodi se da poglavlje koje potpisuje Perović, „Transdisciplinarno istraživanje kao platforma za održivu urbanu regeneraciju“, daje doprinos pokazivanju složenosti održive urbane regeneracije u 21. vijeku, s naglaskom na prostorno-fizički aspekt.

„Poglavlje artikuliše nekonvencionalni  pristup razumijevanju savremene urbane regeneracije, koji se zasniva na univerzalnoj transdisciplinarnoj istraživačkoj platformi izgrađenoj na principima integrisanog znanja“, izjavila je profesorica Perović.  

„Arhitektura i urbanizam su identifikovane kao multidisciplinarne djelatnosti pogodne za razvoj transdisciplinarne istraživačke paradigme, koja podrazumijeva integraciju različitih disciplina i oblika znanja i u čijem je fokusu problem odnosno korisnik, nasuprot dominantno konvencionalnoj autonomnoj disciplinarnoj praksi regeneracije savremenih gradova“, objašnjava ona.  

Springer Science+Business Media (ili samo Springer) je međunarodni akademski izdavač iz Njemačke koji je izdao oko 200.000 knjiga i 2.900 časopisa i koji uređuje niz naučnih baza podataka (SpringerLink). Godine 2015. Springer se udružio sa izdavačkim kućama Nature (NPG), Palgrave Macmillan i Macmillan Education, stvorivši u oktobru iste godine Springer Nature, novu izdavačku kompaniju i najvećeg svjetskog akademskog izdavača.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.