AKTIVNOSTI ARHITEKTONSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA CRNE GORE na sajmu SPACE




AKTIVNOSTI ARHITEKTONSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA CRNE GORE na sajmu SPACE

Na predstojećem sajmu arhitekture, građevine i enterijera, pod nazivom SPACE, 04.05.-06.05.2018. u centralnom atrijumu šoping mola Delta City (https://www.deltacity.me/me/dogadjaji/space2018), biće, između ostalog,  prezentovan i Arhitektonski fakultet Univerziteta  Crne Gore,  kroz tri  primarne aktivnosti: 

 

I PROMOCIJA U SKLOPU ŠTANDA

04.- 06.05. 10-22h. 2018.

Kroz autentično brendiranje štanda,  prepoznatljiv dizajn i raznolike sadržaje   (flajer, projekte studenata, makete, video material i dr.), cilj nam je da što neposrednije prenesemo dio  akademske arhitektonske atmosfere na posjetioce sajma SPACE, raznolike zainteresovane društvene činioce, a prije svega, potencijalne kandidate, koji se pripremaju za  upis na studije Arhitekture na Univerzitetu Crne Gore. 

Arhitektonski fakultet u Podgorici obrazuje visoko stručan, društveno odgovoran kadar, sa kompetencijama da odgovori na kompleksne  savremene urbane tendencije i artikuliše interaktivan dijalog između prostornih oblika i procesa, lokalnih i globalnih zahtjeva,  u kontekstu  društvenih promjena  informacionog doba.  

Planirana je i promocija  novog integrisanog master petogodišnjeg studijskog programa Arhitekture, koji je usklađen  sa međunarodnim standardima za  regulisane profesije u evropskom prostoru visokog obrazovanja. Opšte kompetencije su usaglašene sa Evropskom Arhitektonskom direktivom (2005/36/EG, član 46). Studenti sa završenim studijama  Arhitekture  prema predloženom Nastavnom planu i programu stiču međunarodno priznatu diplomu sa zvanjem magistar/master arhitekture.

Odgovorni za pripremu štanda i realizaciju  promocije Arhitektonskog fakulteta na sajmu SPACE su : 

Doc dr Svetlana Perović & MSc Ema Alihodžić Jašarović

 

II SAFE SPACE KONKURS

#SafeSPACE / arhitektonski konkurs za studenate Arhitektonskog fakulteta u Podgorici za izradu idejnog arhitektonskog rješenja alternativne stambene jedinice - K A P S U L E

Doc dr Svetlana Perović / MSc Ema Alihodžić Jašarović

Proglašenje pobjednika  Konkursa: 04. 05.2018. 18h Delta City

U sklopu prvog Sajma arhitekture, građevine i enterijera “Space" a u cilju angažovanja studenata Arhitektonskog fakulteta (UCG) da ponude odgovor na društveno aktuelne teme, organizovan je konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rješenja alternativne stambene jedinice - K A P S U L E. Stanovanje kao jedna od osnovnih ljudskih potreba za opstankom, fizičkom zaštitom i sigurnošću, oduvijek je bilo podložno promjenama i konstantno je u procesu adaptacije i evolucije. Nove tehnologije mijenjaju način života i rada, i samim tim direktno utiču na nove potrebe i funkcionalnu organizaciju životnog prostora. Kontinuirani rast ljudske populacije bitno utiče na trošenje globalnih resursa, od kojih je jedan fizički prostor. Takođe, nakon učestalih prirodnih katastrofa, ratova, prvi i najveći problem predstavlja upravo rješavanje instant stanovanja velikog broja stradalih,  kreirajući nove modele arhitektonske kulture.

Iz ove perspektive, redefinicija stanovanja i kreiranje alternativnog stambenog prostora veliki je izazov za savremenu arhitekturu. Stoga, ovim konkursom studenti će pokušati da daju rješenje prefabrikovane stambene jedinice - ,,mikrodoma'' (max 8m2), za dva korisnika, a koja treba da bude namijenjena jednoj od sljedećih kategorija:

- Humanitarna arhitektura - Smještaj za privremeno socijalno ugrožene kategorije

stanovništva nastale usljed: vanrednih okolnosti / prirodne katastrofe /zemljotres,

poplave, …/, rat, i dr./.

- smještaj za nomade, nomadska arhitektura kao mobilni model stanovanja u malom prostoru

- sklonište za beskućnike

- sklonište za planinare

- kamp za festivale

- i dr.

Žiri koji će ocjenjivati funkcionalnost, oblikovnost, održiost, ekonomičnost i fleksibilnost zadate kapsule, je u sastavu:

  1. Doc. dr Svetlana K. Perović, dipl.ing, arch_ predsjednica
  2. MSc Ema Alihodžić Jašarović, spec. sci.arch._član
  3. MSc Ivona Dabetić Jovović_ dipl.ecc._član

Autor/i najboljeg rješenja, prema odluci Žirija, biće nagrađen/i studijskim putovanjem, od

strane Kompanije Entext, u neku od evropskih zemalja ( Španija, Njemačka, Italija).

Raspis Konkursa: 13.04.2018. /objavljen na veb stranici Arhitektonskog fakulteta UCG

http://www.ucg.ac.me/skladiste/blog_1232/objava_21997/fajlovi/Arhitektonski%20Konkurs%20za%20STUDENTE.pdf

Rok za dostavljanje radova: 27.04.2018. do 14h. kab 112 Arhitektonski fakultet

 

III

DAN(I) A, DELTA CITY, 05. i 06.05. 2018. 10-22h

Dan A / radionica studenata Arhitektonskog fakulteta u Podgorici

Mr Marija Bojović, dia

U sklopu prvog Sajma arhitekture, građevine i enterijera “Space" biće održani treći po redu Dan(i) A - radionica studenata Arhitektonskog fakulteta u Podgorici. Studenti će, ovog puta u trajanju od dva dana, pod mentorstvom Mr Marije Bojović, saradnice u nastavi na fakultetu, pružati besplatnu stručnu pomoć građanima.

Radionica je zamišljena kao mjesto susreta mladog arhitekte i njegovog klijenta, a promoviše i podstiče društvenu odgovornost i podiže svijest građana o bitnoj i neophodnoj ulozi arhitekte u procesu projektovanja, čime se direktno utiče na kvalitet prostora. Ova dvodnevna aktivnost takođe promoviše i mlade arhitektonske snage u nastajanju, kroz prvi dodir sa budućom praksom i konkretnim zadatkom. Na prethodnim dvjema radionicama uspješno su se projektovale planinske vikendice, rješavali konceptualni problemi životnog i radnog prostora, izrađivala idejna rješenja enterijera…

Usljed što bolje i preciznije komunikacije i kako bi se na najbolji način moglo izaći u susret zainteresovanim građanima, prije dolaska je potrebno pripremiti što detaljnije podatke o prostoru ili segmentu prostora koji će biti predmet intervencije (mjere, fotografije).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.