Prof.dr Rifat Alihodžić na METU Univerzitetu u Ankari




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru Erasmus programa prof.dr Rifat Alihodžić je boravio na Arhitektonskom fakultetu METU Univerziteta u Ankari (Middle East Technical University). Period boravka i saradnje odvijao se u peridodu 13-19 maj 2018. godine.

Aktivnost se sastojala u učešću (zvaničan  član komisije) prilikom odbrane završnih radova studenata, prisustvu predavanjima, vježbama kao i zajedničkom obilasku tradicionalne i savremene arhitekture Ankare.

Prema ranije utvrđenom   programu organizatora posjete sa fakulteta u Ankari, prof. Alihodžić je održao predavanje sa temom:  HOW TO TAKE A KONTEXT ?  Izlaganje je imalo fokus na (prema njihovom zapažanju) konzistentan  projektantski pristup što je potkrijepljeno prezentacijom realizovanih i nagrađenih objekata, konkursnih radovima , učešća  na Venecijanskom Bijenalu i drugim stručnim izložbama i manifestacijama.

Profesori-domaćini bili su Prof.dr Ela Alanyalı Aral i Prof.dr  Marco Bruno koji rukovode Erasmus programom. Upriličen je susret i sa dekanom Prof.dr Guven Arif Sargin, rukovoditeljkom departmana Prof.dr Cana Bilsen. Razgovarano je o mogućim modelima saradnja između Arhitektonskog   fakulteta u Podgorici i METU Univerziteta (departman za Arhitekturu),  koja bi se sastojala od međusobnih posjeta, razmjene studenata i organizacije radionica zastudente.

Domaćini su , na zahtjev prof. Alihodžića, upriličili sastanak sa Prof.dr  Osman Balaban,  urednikom visoko rangiranog  časopisa METU koji   nalazi se na A&HCI listi. Dogovoreni su mogući oblici saradnje što bi za naš fakultet bilo od posebnog značaja. Kolega Balaban je nagovijestio mogućnost  posjete našem fakultetu u dogledno vrijeme.

Između ostalog, razmijenjen je raznovrstan materijal i publikacije koje reprezentuju naše fakultete.

 

                                                                                                                                             



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.