Monografija "Početna nastava solfeđa u radu sa učenicima oštećenog vida" autorke doc. dr Vedrane Marković




Monografija "Početna nastava solfeđa u radu sa učenicima oštećenog vida" autorke doc. dr Vedrane Marković biće promovisana u srijedu, 21. decembra 2016. godine,  sa početkom u 18.00 časova,  u sali Rektorata Univerziteta Crne Gore.  

Monografija je nastala  na osnovu doktorske disertacije „Razvoj modela početne nastave solfeđa u radu sa slijepom i slabovidom djecom“, odbranjene  2015. godine na Fakultetu muzičke umjetnosti Univerziteta umjetnosti u Beogradu i drugih istraživanja autorke. U monografiji je obrađena problematika koja se odnosi na specifičnosti početne muzičke nastave kojom su obuhvaćeni učenici sa oštećenjem vida, i predstavlja jedinstveni istraživački poduhvat u okviru regiona, koji zbog svoje zbog svoje multidisciplinаrnosti, pružа značajan nаučni doprinos sintetišući oblаsti muzičke pedаgogije, tiflopedаgogije, sociologije i psihologije. Autorkа je, po prvi put nа ovom području, obrаdilа tiflopedаgoške pojmove, kao i činioce koji imаju uticаjа nа obrаzovаnje i rаzvoj djece sа oštećenjimа vidа sа аspektа muzičke nаstаve. Predstаvljen je model početne nаstаve solfeđа kojom se slijepoj i slаbovidoj djeci obezbjeđuje nesmetаno uključivаnje u profesionаlno muzičko obrаzovаnje. Na promociji će govoriti doc. mr Jelena Martinović Bogojević, prof. mr Bojan Martinović, prof. dr Čedo Veljić, doc. dr. Nada Šakotić i dr Slobodan Jerkov.

Dr Vedrana Marković je autorka više od 25 radova objavljenih u domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima radova, metodskog praktikuma za nastavu solfeđa Posebne ljestvične strukture, udžbenika za gimnaziju "Muzika moj jezik" (u koautorstvu) i udžbenika za I razred muzičke škole "Muzički koraci 1" (u koautorstvu). Angažovana je u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica kao urednik i stručni konsultant više udžbeničkih izdanja. Zaposlena je u zvanju docenta na Univerzitetu Crne Gore na Muzičkoj akademiji na Cetinju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.