Profesori Muzičke akademije mentori predavači na VI Ljetnjem kampu za kamernu muziku




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
U periodu od 6 - 13.avgusta  na Ivanovim koritima u Edukativno-rekreativnom centru, održao se VI po redu Ljetnji kamp za kamernu muziku. Profesori Muzičke akademije sa Cetinja, Nataša Popović i Žana Lekić bili su mentori-predavači uz brojne kolege iz zemlje i regiona, Njemačke i Francuske.
 
 
 
 
BIOGRAFIJE
 
 
Žana Lekić, flautistkinja, vanredni profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju, rođena je 19.05.1977. godine u Kraljevu.  Završila je nižu i srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“, u klasi uglednog pedagoga, prof. Karolja Maročika.  Godine 1997. upisuje Muzičku akademiju na Cetinju u klasi eminentnog flautiste, prof. Ljubiše Jovanovića gdje je diplomirala 2000. godine  a magistrirala 21. jula 2003. sa najvišim ocjenama. Tokom školovanja osvajala je brojne nagrade na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima, kao solista i kao kamerni muzičar.
 
 
 
Usavršavala se na brojnim seminarima kod vodećih svjetskih flautista - Janos Balint - Mađarska, Michael Debost-USA, Ketlin Chestin - USA, Aurel Nicolet - Švajcarska, Jiri Valek - Češka, Eje Kaufeldtl - Švedska, Gunilla von Baar – Švedska, Dejan Gavrić – Njemačka, Peter  Lucas Graff- Njemačka. Godine 2000.  započinje njena pedagoška karijera na Muzičkoj akademiji, najprije kao saradnik stažista, na predmetu Kamerna muzika, kasnije kao stručni saradnik u nastavi, 2009.  postaje docent za Kamernu muziku na Muzičkoj akademiji, a 2014. godine bira se u zvanje vanrednog profesora Odlukom Senata Univerziteta Crne Gore.
 
 
 
PEDAGOŠKA I STRUČNA DJELATNOST
 
 
 
Njen profesionalni angažman profesora flaute započinje 2004. godine u  ŠOSMO „ Vida Matjan“ u Kotoru, i traje do 2010.
 
Osnivač je klase flaute u muzičkoj školi ‘’Savo Popović’’ na Cetinju 2006. godine.
 
U periodu 2003-2006.  Bila je angažovana kao profesor flaute u  MŠ u Bijelom Polju.
 
U dosadašnjoj pedagoškoj karijeri, studenti i učenici iz njene klase dobitnici su brojnih republičkih i međunarodnih nagrada (preko 70).
 
Redovni je član žirija na takmičenjima u Crnoj Gori u kategoriji flaute i kamene muzike. Redovni je predavač  Ljetnjeg kampa za kamernu muziku na Ivanovim koritima (Cetinje).  Član je Crnogorskog Simfonijskog orkestra od njegovog osnivanja 2007. do juna 2015. godine.
 
Član Stukovnog vijeća za umjetnost na Univerzitetu Crne Gore u dva mandata, 2012 - 2016.
 
Od marta 2014. do oktobra 2015. godine, obavljala je funkciju vršioca dužnosti Sekretara za kulturu i medije Prijestonice Cetinje.
 
Aktivno učestvuje u kulturnom i javnom životu Crne Gore.
 
 
  Mr Nataša Popović rođena je 1973. godine u Podgorici  gdje je završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje.
 
Juna 1991. godine upisala je Muzičku akademiju u Podgorici, klavirski odsjek, u klasi prof. Vječeslava Gabrijelova, a juna 1995. godine diplomirala u klasi prof. Vladimira Bočkarjova.  Dva puta je proglašavana studentom generacije, dobitnik je “Plakete” Univerziteta kao i “Decembarske nagrade”  iz oblasti umjetnosti.  Kao solista i član klavirskog dua dobitnik je  više nagrada na republičkim i državnim takmičenjima, a svoje znanje je usavršavala na seminarima prof. Dušana Trbojevića (Srbija), prof. Branka Opačića (Srbija - USA), prof. Marjana Mike (Poljska - Italija), prof. Zorana Jovanovića (Srbija) i prof. Uroša Pešića (Srbija).
 
U toku studija bila je učesnik brojnih studentskih koncerata u okviru različitih festivala i uspješno predstavljala Muzičku akademiju na susretima akademija iz cijele zemlje.
 
Specijalističke studije iz oblasti kamerne muzike završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi red. prof. Uroša Pešića 1997.godine kao član tria “Camerata montenegrina”  sa kojim je nastupala širom zemlje ( BELEF, NOMUS, Barski ljetopis, DEUS, Grad Teatar Budva) i osvojila treću  nagradu na međunarodnom takmičenju u Italiji, 1997 godine. Kao član ovog trija magistarske studije iz oblasti Kamerne muzike završava decembra 2007. godine na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi red. prof. Čedomira Nikolića ( AU Novi Sad - MA Cetinje) sa najvišom ocjenom.
 
U toku i nakon studija, kao klavirski saradnik, sarađivala je sa eminentnim profesorima i umjetnicima poput Georgija Sotnjičuka ( violončelo - Ukraina), Ljubiše Jovanovića ( flauta – Srbija) i Davida Gregorijana ( violoncello – Njemačka). Uporedo sa koncertiranjem bavi se i pedagoškim radom, a njeni  učenici i studenti dobitnici su brojnih nagrada na državnim, regionalnim i međunarodnim takmičenjima.
 
           Od  2008. godine član je klavirskog dua “Aperto”  sa kolegom Oleksijem Molčanovim. Juna 2014. godine započinje saradnju sa solo pjevačima, a septembra 2016. godine i sa koleginicom, flautistkinjom, mr Žanom Lekić.          
 
           Na Muzičkoj akademiji je u radnom odnosu od juna 1995. godine. Trenutno je u zvanju docenta za predmet Kamerna muzika - Studijski program Klavir.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.