Završena Međunarodna konferencija „Muzičko nasljeđe Crne Gore“




Završena Međunarodna konferencija „Muzičko nasljeđe Crne Gore“

U organizaciji Muzičke akademije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, na Cetinju je od 29. do 31. avgusta  održana Međunarodna konferencija „Muzičko nasljeđe Crne Gore“. Povod je bio želja i potreba da Muzička akademija omogući istraživačima kulturnog nasljeđa iz Crne Gore razmjenu mišljenja, informacija i iskustava sa kolegama iz različitih podneblja.

Konferencija je svečano otvorena pozdravnim i inspirativnim riječima dekana Muzičke akademije, mr Bojana Martinovića i riječima podrške ministra kulture, mr Janka Ljumovića. Brojna publika je imala priliku da potom čuje uvodno predavanje mr Dobrile Popović, samostalne savjetnice za muzičku djelatnost i muzičko-scensko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Crne Gore, i na kraju večeri koncert kamerne muzike, u kom su profesorice sa Muzičke akademije, Žana Lekić (flauta) i Nataša Popović (klavir), predstavile djela crnogorskih kompozitora.

Tokom drugog i trećeg dana konferencije, odvijale su se četiri sesije, u okviru kojih su izlagali eminentni stručnjaci iz: Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Austrije i Šri Lanke. Bio je zastupljen širok spektar tema koje su se odnosile na: etnomuzikologiju, materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu, njeno očuvanje i primjenu u savremenom dobu, arhivsku građu, mogućnost upotrebe tradicionalne muzike u muzičkoj edukaciji, analizu tradicionalnih pjesama, primjenu narodnih instrumenata, ulogu određenih umjetnika i interpretatora, različite pristupe u prezentaciji i afirmaciji kulturnog identiteta i tako dalje. Treba pomenuti da je u okviru konferencije svoja istraživanja predstavilo pet profesora i saradnika sa Muzičke akademije na Cetinju.

Održavanje međunarodne konferencije na Cetinju je bilo od velikog značaja, jer se došlo do podataka koji mogu inicirati dalja istraživanja u našoj sredini, razmijenjena su iskustva sa naučnicima i istraživačima iz okruženja, a i oni su se upoznali sa kulturom, tradicijom i kulturnom baštinom Crne Gore. Učesnici i publika koja je zainteresovano pratila sesije su stekli nova saznanja i iskustva, uspostavljeni su značajni kontakti, sa nadom da će se konferencije ovog tipa organizovati i ubuduće.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.