Dekan Muzičke akademije Bojan Martinović na dekanskom forumu Muzičkih akademija u Kini




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 U kineskom gradu Hangdžou održan je dekanski forum Muzičkih akademija 16 zemalja evrope i Kine, od 21. do 25.  septembra.

Dekani su u okviru dva panela razgovarali o oblicima saradnje uz naglasak na važnost  razmjene znanja i iskustava  na poljima izvođaštva i obrazovanja, zajedničkih umjetničkih projekata,  mobilnost studenata i profesora kroz brojne programe EU i Kine, kao i drugim aktivnostima koje podstiču i jačaju podlogu za vrhunske rezultate na svim poljima.

Na forumu je potpisan Memorandum o saradnji Muzičkih akademija centralno istočne Evrope i Kine uz prisustvo Ministara culture, i inicirana Unija muzičkih akademija, koja promoviše najveće vrijednosti u oblasti muzičkog obrazovanja i izvođaštva. Unija predstavlja polazišnu tačku daljeg razvoja saradnje i razmjene projekata i kadrova.  

Dekan Martinović izlagao je  u okviru dva panela “Inheritance, Development and Innovation” i “Exchanges and Collaboration” .

"Ovu Uniju vidim kao dobru priliku za Balkan, ali i druge male zemlje centralno istočne Evrope koje na svjetskoj skali nisu dovoljno prepoznate, koju treba dan nam olakša taj nedostajući korak ka punoj afirmaciji.  Objedinjavanjem cijelokupnog umjetničkog i pedagoškog kadrovskog potencijala, činimo korak naprijed u cilju postizanja boljih rezultata na polju pedagogije i izvođaštva."

Kroz Uniju muzičkih akademija i njene mehanizme može se lakše doći do bolje mobilnosti, jačanja kapaciteta i infrastrukture, unapredjenja kadrova kroz zajedničke umjetničke projekte, i sve to uz pojačanu kompetitivnost. Ovako integrisani region svakako je interesantniji i za ostatak Evrope." - istakao je Martinović.

Image

Konzervatorijum Zhejiang je osnovan 2016 godine i najveći konzervatorijum na svijetu sa 9 koncertnih sala, 102 sale za probe, 842 vježbaonice i 6 najsavreminijih muzičkih studija u kampusu koji se prostire na preko 40 000 metara kvadratnih.

Ovom prilikom profesor Martinović održao je predavanje i masterclass za profesore i studente klavira na Zheijang Konzervatorijumu.  

 

Image      Image    Image

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.