Strategija pametne specijalizacije - sektor Poljoprivreda




Strategija pametne specijalizacije - sektor Poljoprivreda

Pozivaju se istraživači Biotehničkog fakulteta da učestvuju na sastanku koji Ministarstvo nauke organizuje u četvrtak, 21. juna ove g, u sali za sastanke Ministarstva nauke, Rimski trg bb, od 10h.

Pametna specijalizacija je koncept koji je Evropska unija usvojila kako bi obezbijedila razvoj zemlje/ili određenog regiona koji se bazira na inovacijama. U pitanju je vodeći princip koji okuplja poslovnu zajednicu, naučno-istraživačke i javne institucije kao i civilno društvo, s primarnim ciljem razvoja i korišćenja inovacija za podsticanje ekonomskog rasta i konkurentnosti, kroz primjenu postojeće baze znanja i kompetencija.

Glavni cilj S3 je da se poveća konkurentnost crnogorske ekonomije, koncentrišući resurse znanja i povezujući ih s ograničenim brojem prioriteta. S3 će omogućiti i razvoj novih sektorskih oblasti ili industrija investiranjem u istraživanje i inovacije u oblastima koje sadrže strateški potencijal u našoj državi. Posebno naglašavamo da će se u okviru evropskih strukturnih i investicionih fondova i nacionalnih šema finansiranja odobravati značajna sredstva za razvojne projekte u sektorima koji su kroz S3 definisani kao prioritetni u određenoj državi.

Više informacija o Strategiji pametne specijalizacije možete dobiti na web stranici Ministarstva nauke: http://www.mna.gov.me/ministarstvo/Strategija_pametne_specijalizacije/  na kojoj pored segmenata: O Strategiji; Dokumenta; Aktivnosti; Najave, možete vidjeti interesantne video klipove o S3.

Crna Gora je sa procesom preduzetničkog otkrivanja (Entrepreneurial Discovery Process - EDP) započela u maju ove godine, i privredna društva u ovoj fazi izrade strategije, imaju najbitniju ulogu. U prilogu su i određena pitanja na koja preduzeća iz ovog i ostalih prioritetnih sektora, treba da odgovore, u nadi da će se tokom ovog procesa otkriti skriveni potencijali u prioritetnim sektorima razvoja, među kojima je i poljoprivreda, te da će se na kvalitetan način definisati prioritetne oblasti razvoja.

Sastankom će moderirati konsultanti za proces preduzetničkog otkrivanja: zamjenica generalnog menadžera Tehnološkog parka Ljubljana, g-đa Marjana Majerič i g-din Aleš Pevc, zadužen za vođenje projekata u Tehnološkom parku Ljubljana.

Za sva dodatna pitanja, možete kontaktirati Milenu Milonjić, samostalnu savjetnicu u Ministarstvi nauke na tel. 020 405 307 ili email adresu milena.milonjic@mna.gov.me

                                              



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.