Naučni skup „Književnost i jezik u funkciji promovisanja univerzalnih vrijednosti i identitetskih komponenti crnogorskog društva“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U Nikšiću, u organizaciji Filološkog fakulteta i uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, 22. decembra 2017. godine, u sklopu istoimenog projekta, održan je Naučni skup „Književnost i jezik u funkciji promovisanja univerzalnih vrijednosti i identitetskih komponenti crnogorskog društva“.

Ciljevi projekta bili su aktuelizacija crnogorskih identitetskih komponenti kroz univerzalne vrijednosti putem jezičkih i književnih istraživanja i pozicioniranje tradicionalnih crnogorskih vrijednosti na odabranom korpusu književnih djela i druge pisane jezičke produkcije. Vrijednosti se smatraju dijelom kulturne tradicije, nasljeđa i identiteta jednog naroda. Kao takve, one se odslikavaju u produktima različitih umjetnosti, pa tako i u književnosti i jeziku, bilo da je u pitanju njegova umjetnička bilo neumjetnička upotreba.

Tokom realizacije projekta istraživači su sproveli jezička i književna istraživanja uspostavljajući interdisciplinarne veze i odnose između nauka relevantnih za konačne zaključke istraživanja (antropologija, sociologija, filozofija, istorija, nauka o jeziku i nauka o književnosti), kao i interkulturalne i intertekstualne odnose u sinhronoj i dijahronoj ravni. Rezultati istraživanja predstavljeni su u okviru dvije sekcije: 1) Lingvistička perspektiva univerzalnih vrijednosti u crnogorskom društvu i 2) Književna perspektiva univerzalnih vrijednosti u crnogorskom društvu, a biće publikovani u okviru istomene monografije.

Skup je otvorio prof. dr Dragan Bogojević, dekan Filološkog fakulteta, a učesnici skupa bili su profesori i profesorice Filološkog fakulteta sa šest studijskih programa (crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, srpski jezik i južnoslovenske književnosti, francuski jezik i književnost, ruski jezik i književnost, engleski jezik i književnost i italijanski jezik i književnost): prof. dr Sonja Nenezić, doc. dr Sanja Šubarić, prof. dr Ljijana Pajović Dujović, prof. dr Dragan Bogojević, doc. dr Jasmina Nikčević, doc. dr Dušanka Popović, prof. dr Ana Pejanović, prof. dr Tatjana Jovović, doc. dr Miodarka Tepavčević, prof. dr Miloš Krivokapić, prof. dr Vesna Vukićević Janković, doc. dr Deja Piletić i doc. dr Radmila Lazarević.

Veoma inspirativno uvodno izlaganje o mjestu i ulozi društveno-humanističkih nauka imala je doc. dr Biljana Maslovarić, profesorica sa Filozofskog fakulteta.

Osim zanimljivih izlaganja, posebna dragocjenost skupa bile su diskusije koje su izlaganja izazvala i tokom kojih su se nametnule nove teme i ideje za naredna naučna istraživanja crnogorske kulturne baštine, posebno kada su jezik i književnost u pitanju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.