Dani frankofonije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti i profesori Studijskog programa za francuski jezik i književnost tradicionalno su učestvovali u brojnim aktivnostima organizovanim povodom Dana frankofonije.

Ove godine Dani frankofonije otvoreni su prvi put u Nikšiću, 20. marta,  koncertom u izvođenju džez pjevačice i kompozitorke Véronique Hermann Sambin.

U Baru je 24. marta održan Festival frankofonog teatra, na kojem su po drugi put zaredom nastupili studenti Studijskog programa za francuski jezik i književnost. Uz pomoć svojih profesora, doc. dr Jasmine Nikčević i prof. dr Dragana Bogojevića, studenti su pripremili pozorišni komad Les hipsters, rappeurs et les autres,čije je izvođenje pridobilo simpatije publike. Predstava je urađena po ideji Nemanje Malesije, studenta druge godine SP za francuski jezik i književnost, koji je osmislio satiričnu sliku savremenog društva i mlade generacije.

Na Filološkom fakultetu u Nikšiću 26. marta je takođe obilježena Frankofonija. Prof. dr Dragan Bogojević, dekan Filološkog fakulteta, uputio je pozdravnu riječ studentima i kolegama koji su došli da podrže ovu manifestaciju. Gost Filološkog fakulteta bio je i direktor Francuskog instituta u Podgorici, Jean Jacques Forté, koji je, obrativši se prisutnima, istakao značaj učenja francuskog jezika, ali i pozdravio ovogodišnje otvaranje Dana frankofonije u Nikšiću. Zatim su studenti predstavili program koji su pripremili za ovu priliku, izvodeći kolaž francuske poezije, francuske šansone, kao i predstavu sa kojom su nastupili u Baru.

Na Cetinju je 27. marta predstavljena knjiga profesorice SP za francuski jezik i književnost, doc. dr Jasmine Tatar-Anđelić, Nouvelle Revue i Crna Gora 1879 −1918. Studija o francuskom pogledu na oazu netaknute istorije publikovana je u izdanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost s Cetinja, a njeno štampanje je svesrdno podržala Fondacija Petrović Njegoš. Nouvelle Revue i Crna Gora 1879−1918 predstavlja dragocjenu zbirku putopisnih članaka posvećenih Crnoj Gori, prvi put prevedenih na crnogorski jezik. O značaju knjige na promociji su govorili: ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik, dr Jasmina Nikčević, dr Boban Batrićević, mr Aleksandar Radoman, kao i autorka.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.