Profesorica Banjević u Nici




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prof. dr Aleksandra Banjević, profesorica SP za francuski jezik i književnost, boravila je u okviru evropskog programa Erasmus + u Nici, u Centru za Pedagoške Inovacije Univerziteta "Sofia Antipolis".

Centar za Pedagoške Inovacije Univerziteta u Nici pruža savjetovanja, obuke i podršku nastavnicima UNS-a za razvoj njihovih obrazovnih projekata oslanjajući se na pedagošku, tehničku i logističku stručnost. Tim Univerzitetske službe za Pedagoške Inovacije pruža univerzitetskim nastavnicima niz obučavanja i metodoloških savjeta i prati ih tokom obrazovnog procesa. Zahvaljujući stručnosti, oni savjetuju nastavnike i pomažu im u odabiru opreme za njihove obrazovne projekte (JALON, WIMS, POD, WebConference (Adobe Connect). Pomažu im takođe u razvoju interaktivnih, obrazovnih i multimedijskih resursa (WIMS aktivnosti, interaktivne simulacije, videozapisi).

Tokom boravka u Nici profesorica Banjević se susrela sa pet studenata Filološkog fakulteta iz Nikšića, sa Studijskog programa za francuski jezik i knjizevnost, koji se sada školuju u Francuskoj u okviru evropskog programa razmjene Erasmus+.

Odlike francuskog visokoškolskog sistema jesu bogatstvo studijskih programa, usklađenost sa odlikama Bolonjske deklaracije, izuzetan kvalitet i međunarodna priznatost njenih diploma. Francuska godišnje primi u prosjeku 235.000 stranih studenata i zauzima četvrto mesto u svijetu iza SAD-a, Velike Britanije i Australije, a prva je neanglosaksonska zemlja po izboru inostranih studenata. Francuski visokoškolski sistem nudi veoma raznovrsne programe studija iz oblasti ekonomije, inženjerstva, humanističkih nauka, novih informacionih tehnologija, umjetnosti, itd. O tome svjedoči i izuzetno veliki broj dobitnika Nobelove, Fildsove i drugih prestižnih nagrada iz naučnih i umjetničkih oblasti.

Podsjetimo da francuski jezik govori oko 274 miliona ljudi na svijetu. To je diplomatski, olimpijski i jezik Ujedinjenih nacija, zvanični radni jezik Evropske unije. Za nastavak školovanja u Francuskoj, najniži traženi nivo znanja francuskog jeste nivo DELF B2, ali taj uslov zavisi od oblasti i odabranog studijskog programa. Na univerzitetima je moguće studirati sve oblasti i steći nacionalne diplome, a nastavni program je u potpunosti prilagođen Bolonjskoj deklaraciji koju karakterišu diplome L (matura+3), M (matura+5) I D (matura+8). 

Univerzitete, pored prilično homogene i koherentne strukture, odlikuje i velika autonomija koja pruža mogućnost da se ista oblast studira na većem broju univerziteta, visokih škola ili instituta. 

Francuski univerziteti rasprostranjeni su ravnopravno u gotovo svim francuskim regijama, od Sorbone koja je osnovana 1257. godine, do savremenog kampusa Univerziteta Sophia-Antipolis u Nici. Univerzitet Crne Gore uspješno saradjuje sa Univerzitetom u Nici.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.