Predstavljena knjiga Ranka Bugarskog "Govorite li zajednički?"




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Juče je na Filološkom fakultetu u Nikšiću u organizaciji Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti i Filološkog fakulteta održana promocija nove knjige jednog od najvećih živih lingvista, prof. dr Ranka Bugarskog, naslovljene Govorite li zajednicki? Govoreći o knjizi prof. Bugarskog crnogorska lingvistkinja, prof. dr Rajka Glušica,  istakla je da je profesor Bugarski, iako prvi put gostuje na Filološkom fakultetu u Nikšiću, svojim knjigama i naučnim radovima odavno prisutan i važan u našoj akademskoj sredini, te da su se brojne generacije studenata na tim knjigama obrazovale i usavršavale, što potvrđuje i veliko interesovanje za ovu promociju. Prema njenim riječima sržna tema najnovije knjige profesora Bugarskog jeste Deklaracija o zajedničkom jeziku, njen glavni negativni lik  je nacionalizam koji je doveo do destrukcije svega što je do rata na ovom području bilo zajedničko, a glavni pozitivni junak je zajednički jezik. Profesorica Glušica je dala osvrt na svako poglavlje posebno, skrećući pažnju na projekat Jezici i nacionalizmi  i na nastanak  i odjeke Deklaracije o zajedničkom jeziku. Glušica se tokom svog izlaganja dotakla i činjenice da aktuelne jezičke politike koje se vode na prostoru zajedničkog policentričnog jezika nipošto nijesu dobre, a da situacija u kojoj se mladim ljudima, učenicima i studentima predaju nacionalistički mitovi umjesto naučne istine može u budućnostu veoma lako dovesti do novih sukoba.

Prof. dr Ranko Bugarski je tokom predavanja iznio svoje poglede na pojmove nacije, nacionalizma i jezičkog nacionalizma, te na odnos nacije, države i  jezika, koji se po njegovom mišljenju danas na našim prostorima nedopustivo posmatra na način kako se to činilo u 18. i 19. vijeku. Profesor Bugarski je istakao da je u našim zemljama jezičke politike takve da se umjesto ukazivanja na  zajedničke crta konstantno radi na isticanju i povećavanju razlika. Govoreći o Deklaraciji o zajedničkom jeziku prof. Bugarski je istakao da Deklaracija nikome ne nameće ništa, da je riječ o veoma fleksibilnom dokumentu u kojem stoji da svaka država ima pravo da imenuje i kodifikuje svoju varijantu zajedničkog policentričnog jezika kako želi.

Nakon izlaganja prof. Bugarskog studenti i predavači Filološkog fakulteta u Nikšiću su postavljali profesoru brojna pitanja, uglavnom vezana za jezičku situaciju u Crnoj Gori i  crnogorski jezički nacionalizam. Govoreći o tom, Bugarski je konstsatovao da je crnogrski jezički nacionalizam, moguće najdalje otišao u pogledu  izgradnje  razlika u odnosu na ostale tri varijante zajedničkog standardnog jezika. Tokom izlaganja prof. Bugarski je više puta istakao da je riječ o jednom policentricnom jeziku, sa četiri varijante: bosanskom, crnogorskom, hrvatskom i srpskom koje su među sobom ravnopravne, što ne znači i da su jednako prestižne. Moderatorka promocije je bila mr Ksenija Rakočević.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.