Kraj semestra na Filološkom fakultetu u znaku međunarodnih skupova




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Od 28. do 30. juna Filološki fakultet u Nikšiću domaćin je tri značajne manifestacije: dvije međunarodne naučne konferencije na anglističke odnosno frankofone teme, kao i seminara na temu “Uvod u statističku analizu podataka”. 

U četvrtak, 28. juna, otvorena je XIV međunarodna konferencija anglista sa temom "Reclaiming/Renaiming Histories". Na dvodnevnom skupu učestvuje 30 anglista sa evropskih i američkih univerziteta, kao i iz postjugoslovenskih zemalja. Počasni gost skupa je prof. dr Teodor an Alst (Theodore C. Van Alst) sa Univerziteta u Montani, koji je skup otvorio predavanjem na temu "But the Word Has Always Been Ours: Language in American Indian Film”. Radovi sa skupa biće recenzirani za objavljivanje u časopisu Journal of Balkan and Near East Studies iz Londona (University of East London) koji je indeksiran u Thomson Reuters Social Sciences Citation Index, Impact Factor za 2017: 0,7. Naučnim odborom konferencije rukovode prof. dr Marija Krivokapić i prof. dr Aleksandra Nikčević-Batićević, koje su tradiciju konferencija o engleskim književnim studijama ustanovile prije 14 godina. 

U petak, 29. juna, otvorena je dvodnevna međunarodna pluridisciplinarna konferencija na temu "Sjećanje i izazovi. Balkan - Francuska: ukršteni pogledi", koju organizuje Studijski program  za francuski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Univerzitetom u Turu. Učesnike je pozdravio prof. dr Dragan Bogojević, koji predsjedava naučnom odboru konferencije zajedno sa doc. dr Jasminom Nikčević, prof. dr Radivojem Konstantinovićem sa Univerziteta u Beogradu i prof. dr Žan-Žakom Tatenom (Jean-Jacques Tatin-Gourier) sa Univerziteta u Turu. Prof. Taten je otvorio skup predavanjem na temu: "Mémoire des Balkans, mémoire des France(s) : vers la reconnaissance d’un pluralisme mémoriel".

Od 28. do 30.6. u saradnji sa projektom ReLDI organizovan je seminar "Uvod u statističku analizu podataka" namijenjen mlađim istraživačima Filološkog fakulteta. Predavači na seminaru su dr Tanja Samardžić sa Univerziteta u Cirihu i prof. dr Maja Miličević-Petrović sa Univerziteta u Beogradu. Seminar je osmišljen da pruži uvod u osnove kvantitativnih istraživanja jezika te da uputi u ulogu statistike u istraživanjima jezika i pruži opšte metodološke osnove statističke analize, deskriptivne statistike, statističkog zaključivanja, i analize frekvencijskih, varijansnih i korelacijskih nacrta, praćeno brojnim praktičnim zadacima. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.