HR praksa hotela Hilton - sa gostujućeg predavanja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, u prisustvu zavidnog broja studenata i članova akademskog osoblja, održano je gostujuće predavanje iz oblasti HR menadžmenta na temu: Upravljanje ljudskim resursima, sa osvrtom na planiranje radne snage i procese regrutacije i selekcije.

Kroz praktične primjere, iskustva i  debatu, svoje znanje našim studentima, prenijela je Tanja Savić, Human Resource Manager hotela Hilton. Tanja Savić završila je studije na prestižnom Univerzitetu “American college of Management and Technology” u Dubrovniku 2009. godine. Tokom svoje radne karijere vršila je više odgovornih funkcija, od kojih se ističe funkcija Human Resource Manager u hotelu Ramada. Od 2016. godine je član tima hotela Hilton Crna Gora. Kao dio preopening tima u hotelu Hilton učestvovala je u odabiru kompletnog ljudskog kadra, koji je u septembru 2016. godine uspješno otvorio hotel. Implementirala je najbolju Hilton praksu u procedurama upravljanja ljudskim resursima. Trenutno radi na kreiranju i sprovođenju programa obuke koja je, po standardima Hiltona, neophodna za sve članove tima na svim organizacionim nivoima.

Na predavanju, studenti su bili u prilici da se upoznaju sa planiranjem radne snage i procesima regrutacije i selekcije na primjeru hotela Hilton Crna Gora, koji je dio internacionalnog lanca hotela Hilton. Tom prilikom bilo je riječi o procesu privlačenja kvalifikovanih kandidata kroz interno (trenutno zaposleni, transferi, unapređenje) i eksterno regrutovanje (oglašavanje, agencije za zapošljavanje, head hunting agencije, fakulteti, preporuke). Govoreći o procesu regrutacije, gospođa Savić poseban akcenat dala je na faze koje ovaj proces podrazumijeva: identifikovanje slobodnih radnih mjesta, opis i specifikacija radnog mjesta, oglašavanje, prijem aplikacija (database), CV screening, short-listing, intervjui.

Dio predavanja bio je posvećen selekciji – procesu izbora između kandidata i donošenje odluke o prijemu, što je bila prilika za poređenje dobro i loše napisane radne biografije. Na kraju svog izlaganja, gospođa Savić je studentima dala korisne savjete za njihove buduće intervjue za posao, naglašavajući značaj verbalne i neverbalne komunikaciji u tom procesu.

Gospođa Savić je iskoristila priliku da našim studentima poželi sreću u odabiru svog zanimanja citirajući Konfučija: „Izaberi posao koji voliš i nećeš morati da radiš ni jedan dan.“

Održano predavanje je prvo u seriji planiranih gostujućih predavanja iz oblasti HR menadžmenta, sljedeće predavanje iz ove oblasti je na temu: Zaposleni kao najznačajni resurs hotela. Gostujuća predavanja su dio saradnje sa nastavnim bazama Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, sa ciljem da studenti kroz iskustva predstavnika turističke privrede steknu primjenjljiva znanja u njihovom daljem obrazovanju i radu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.