14.11.2017

Fakultet dramskih umjetnosti - Cetinje, uspješno realizovao Erasmus + projekat

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

Fakultet dramskih umjetnosti - Cetinje uspješno je realizovao projekat "Berlin - Cetinje - Rome - Values of Europe”. Ovaj projekat podržan je u okviru Erasmus + programa, unutar programske akcije Learning Mobility of Individuals – Youth Mobility, Evropske Komisije. Projekat “Berlin - Cetinje - Rim - vrijednosti Evrope” podrazumijevao je niz aktivnosti koje su na inkluzivan način tretirale umjetničko obrazovanje imigrantske populacije u Njemačkoj, Crnoj Gori i Italiji. Projekat umjetničkih radionica realizovan je u saradnji  fondacije Stiftung Theater und Kunst Diletta Benincasa iz Berlina, Njemačka kao vodećeg partnera projekta, Il GIGANTE producentske kuće iz Rima, Italija, i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Program umjetničke edukacije i međunarodne razmjene više od pedesetak polaznika vođene je od strane renomiranih stručnjaka i profesionalaca iz različitih domena umjetnosti sa osnovnim ciljem osnaživanja i emancipacije identiteta i kulture imigrantske populacije u evropskom kontekstu visokog obrazovanja. U tom smislu, projekat “Berlin - Cetinje - Rim - vrijednosti Evrope” predstavlja jedinstven projekat kojim se po prvi put pokušava definisati u potpunosti novi metodološki, interkulturni i umjetnički kurikulum u prostoru visokog obrazovanja u Evropi.

Projekat je tokom februara realizovan u Berlinu, u saradnji sa  Humbolt Univerzitetom, gdje je održana prva premijera koreoperformansa u produkciji Edina Jašarovića i kojim su rukovodili umjetnički par iz Izraela, Sveta Azriel i Tomer Zirkilevich. Pozorišnim radionicama u Berlinu, takođe je rukovodio i Petar Pejaković sa FDU – Cetinje.  

Nakon Berlina polaznici programa su tokom juna boravili u Rimu i učestvovali u realizaciji sopstvenih audio-vizuelnih radova koji su se tematski bavili različitim aspketima evropske migracije kao i ličnim pričama i iskustvima učesnika radionica. Audio-vizuelnim radionicama rukovodio je autorski tim iz producentske kompanije Il Gigante u sastavu  Paola Traverso, montaža, Massimo D´Orzi, reditelj  i Amir Ramadan, direktor fotografije. U toku radionica u Rimu polaznici programa su, takođe imali priliku da prisustvuju predavanjima na Roma Tre Univerzitetu koja su bila tematski posvećena problemima novog talasa migracije u Italiji. Pozorišnim radionicama u Rimu rukovodio je mladi crnogorski reditelj Mirko Radonjić uz asistenciju kolege dramturga Masetto Bonitz-a.

U toku radionica koje su realizovane na FDU - Cetinje u oktobru učesnicima radionica se pridružila i konceptualna umjetnica Nora Lefa sa Akedemije lijepih umjetnosti iz Atine. Nora Lefa i Petar Pejaković definisali su zajednički konceptualni okvir radionica koje su rezulturale malim dramskim performansom pod nazivom “Forma di niente” ili “Oblik ničega”. Dramski performans je izveden u prostorijama EU Info Centra u Podgorici na dan 31.10.2018. g. uz prisustvo medija i predstavnike  amabasada Republike Njemačke i Italije.

Finalnoj prezentaciji projekta u EU Info Centru prisustvovali su: Patrizia Bisci koordinator projekta, Doc. dr Edin Jašarović, producent pozorišnih performansa u sve tri zemlje, reditelj dokumentarnog filma na projektu Massimo D’orzi i pozorišni reditelj dramskog performansa “Oblik ničega”, Petar Pejaković. 

Posebnu logističku i organizacionu podršku za realizaciju projekta u Crnoj Gori dala je i njemačka organizacija HELP sa kancelarijom u Podgorici, kao i NVO Mladi Romi. Ove organizacije pomogle su u formiranju grupa koje su se priključile projektu kao i u koordinaciji administrativnih poslova vezanih za odabir i selekciju samih polaznika umjetničkih radionica iz izbjegličkog kampa na Koniku. Posebnu zahvalnost za pomoć u relaizaciji i koordinaciji grupa na projektu organizatori projekta duguju Sabitu Pajazitaju iz Dokumentacionog centra za zbrinjavanje Roma na Koniku.

Dalja diseminacija rezultata projekta planirana je posredstvom dokumentarnog filma i putem oficijelne publikacije projekta.

Na linku ispod moguće je pogledati oficijelnu stranicu projekta: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details-page/?nodeRef=workspace://SpacesStore/189f9955-a331-4f06-9d17-29e0b60da0de\ kao i medijske najave projekta povodom premijernog prikazivanja dramskog performansa u EU Info Centru u Podgorici objavljene u prilogu na jutarnjem programu RTCG-a na dan 01. novembar. Vidjeti link: https://we.tl/UktDolKjTj

Druge opšte informacije o projektu moguće je preuzeti sa oficijelnog sajta EU Info Centra Podgorica:

- EUIC website, English text http://euic.me/has-anyone-seen-maria-the-teacher/  kao i slike sa dramskog performansa “Oblik ničega” sa oficijelne Facebook strane EU Info Centra prateći link: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1226440887488600.1073742045.460995904033106&type=1&l=28107f98c0

 

 

 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

03.05.2018 Fakultet dramskih umjetnosti

Diplomski film "Iskra" u Cineplexx-u od 10. maja

DETALJNIJE

27.04.2018 Fakultet dramskih umjetnosti

Konsultacije za prijemni ispit na studijskom programu GLUMA

DETALJNIJE

26.04.2018 Fakultet dramskih umjetnosti

Konsultacije za prijemni ispit na studijskom programu FILM I MEDIJI

DETALJNIJE

25.04.2018 Fakultet dramskih umjetnosti

Konsultacije za prijemni ispit na studijskom programu Drama i pozorište

DETALJNIJE

23.04.2018 Fakultet dramskih umjetnosti

Studenti glumci pozajmili glasove za Daisy udžbenike

DETALJNIJE

19.04.2018 Fakultet dramskih umjetnosti

Kiš na pozorišnim daskama za srednjoškolce

DETALJNIJE

27.03.2018 Fakultet dramskih umjetnosti

Na Međunarodnoj konferenciji o pozorištu između politike i političnosti i novim izazovima

DETALJNIJE

27.03.2018 Fakultet dramskih umjetnosti

Realizovana prva faza projekta međunarodne kreditne mobilnosti sa Univerzitetom Madera

DETALJNIJE

06.03.2018 Fakultet dramskih umjetnosti

„Elegija lovora” na 68. Filmskom festivalu u Berlinu

DETALJNIJE

05.03.2018 Fakultet dramskih umjetnosti

Studenti FDU-a i FLU-a u studijskoj posjeti CERN-u

DETALJNIJE