„Elegija lovora” na 68. Filmskom festivalu u Berlinu




„Elegija lovora” na 68. Filmskom festivalu u Berlinu

Na 68. Filmskom festivalu u Berlinu, u okviru programskog segmenta Berlinale Talents-a pod nazivom Script Station, učestvovao je i crnogorski reditelj Dušan Kasalica. Sa njim smo razgovarali o Berlinskom festivalu, radu sa velikim imenima u svijetu filmske industrije na njegovom projektu "Elegije lovora" i učešću u programu Script Station.

UCG: Vaš projekat Elegije lovora, selektovan je za prestižni Script station u okviru Berlinskog filmskog festivala. Šta je tačno Script station?

KASALICA: Script Station je dio Berlinale Talents-a koji se odnosi na razvoj kratkih, dugometražnih i dokumentarnih filmova. Program čini rad sa mentorima na grupnim sesijama, gdje se učesnici upoznaju sa projektima kroz analizu scenarija. Mentori sa učesnicima razgovaraju o projektima, unapređuju scenario i kvalitet budućeg filmskog projekta. Script station se završava tako što svi učesnici predstavljaju svoje projekte na javnoj prezentaciji koja se održava na European Film Marketu Berlinala. 

UCG: Kakav će biti ishod vaše selekcije za Script Station?

KASALICA: Moj mentor tokom rada na scenariju bio je mađarski reditelj Gyula Gazdag, koji je, između ostalog, poznat kao umjetnički direktor prestižnog Filmmakers lab-a u okviru Sundance film Institute-a. Imali smo dvije zanimljive sesije, nakon kojih mene očekuje rad na finalnoj verziji scenarija a onda dalji rad na filmu.

UCG: U opisu projekta stoji “putovanje samodozadovoljnog univerzitetskog profesora kroz nekoliko epizoda života i fantazije, kako bi se savladao savremeni narcizam i ego“. Možete li nam pojasniti motivaciju za ovakvu temu i dalji raspon ove priče?  

KASALICA: Motivacija proističe iz posmatranja naše tranzicije, kojoj, izgleda, nema kraja već je postala način života. Cijela jedna generacija takozvane srednje klase ćuti, ignoriše i ne preduzima ništa kako bi se bilo koji problem riješio, kao da ih se to ne tiče. Filip, glavni lik iz filma, je jedan od njih.

UCG: Šta znači za Vas učešće na međunarodnom festivalu koji prikazuje oko 400 filmova godišnje.

KASALICA: Berlin je uz Kan i Veneciju najveći festival. Pored filmskih premijera on je značajno mjesto za industriju o čemu svedoči da je ove godine okupio preko 20 hiljada profesionalaca.

UCG: Koliko su studenti spremni da učestvuju na međunarodnim festivalima?

KASALICA: Studenti sve više dobijaju prilike da učestvuju na festivalima i razmjenama studenata, što počinju da koriste. Međunarodno povezivanje i komunikacija sa kolegama je od ključnog značaja za njihov dalji rad.

UCG: Koliko je važno za umjetnika povezivanje na međunarodnom nivou, učešće u međunarodnim projektima.

KASALICA: Izuzetno je važno. Naša kinematografija je mala i moramo se boriti za vidljivost i rad na međunarodnoj sceni isključivo kroz povezivanje i saradnju.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.