Performans Fakulteta dramskih umjetnosti, povodom obilježavanja Dana evropske baštine




Performans Fakulteta dramskih umjetnosti, povodom obilježavanja Dana evropske baštine

U nedjelju, 23.09.2018, sa početkom u 18 časova, na Cetinju će biti izveden performans Let's go to Cetinje – European dance podium, kojim se Fakultet dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore pridružuje manifestaciji Dani evropske baštine 2018, koju je kao projekat podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore.

U skladu sa ovogodišnjom temom Dana evropske baštine – Umjetnost dijeljenja, glumci će izvesti nakoliko različitih koreografija, nastalih na osnovu poznatih evropskih narodnih ili društvenih plesova, te pozvati prisutne da im se pridruže i da zajedno zaigraju. Ovaj glumačko-plesni performans odvijaće se na Dvorskom trgu, sa namjerom da bude dostupan što većem broju ljudi i podsjeti ih na čudesnu moć malih stvari, koje nas zbližavaju, koje nas raduju, koje svi razumijemo, i koje nam, čije god da su, zapravo svima pripadaju - ako im otvorimo srce. Tako, recimo, sa lakoćom možemo zaigrati razne igre, bez obzira na to iz koje zemlje one vode porijeklo, jer ples ne poznaje ni jezičke, ni bilo koje druge barijere.

Performans izvode glumci, članovi plesne laboratorije, već dugo aktivne, a nedavno tako i imenovane (Dance Lab) projektne platforme, u okviru koje nastavnici, saradnici, studenti i alumnisti FDU-a Cetinje istražuju na polju plesa i stvaraju koreografije i performanse. Autor projekta je prof. Sanja Garić, a producent je doc. dr Edin Jašarović. Igraju: Anđelija Rondović, Julija Milačić - saradnice na Fakultetu dramskih umjetnosti, i glumac Filip Đuretić, a pridružuju im se i studenti druge godine glume.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.