Projekat: Pravda - najveći regionalni projekat fakulteta dramskih umjetnosti premijerno prikazan u Zagrebu




Projekat: Pravda  -  najveći regionalni projekat fakulteta dramskih umjetnosti premijerno prikazan u Zagrebu

Sinoć (06.04.2016.) je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, premijernim izvođenjem sedam dramskih komada na temu pravde, predstavljen do sada najveći regionalni projekat fakulteta dramskih umjetnosti.

U sklopu 10. KRADU – Pozorišne revije FDU, u dvorani F22 okupili su se studenti čak sedam fakulteta dramskih umjetnosti iz zemalja regiona: Akademije za gledališče, film i televizijo iz Ljubljane, Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, Akademije umetnosti Univerziteta iz Novog Sada, Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva, Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja - Univerziteta Crne Gore, Fakulteta za dramske umetnosti iz Skoplja i Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, kako bi premijerno izveli omnibus pozorišnih predstava objedinjenih pod naslovom „Projekat: Pravda“.

Ovaj jedinstveni projekat započeo je 2013. godine na inicijativu zagrebačke ADU osnivanjem Regionalne mreže akademija (Slovenija – Hrvatska – Srbija - Bosna i Hercegovina – Makedonija – Crna Gora) s ciljem povezivanja studenata pozorišnih i filmskih akademija sličnog govornog područja, što je predstavljalo važan korak u izgradnji kulturne saradnje između zemalja bivše Jugoslavije. Tokom protekle dvije godine, sedam međunarodnih umjetničkih timova na akademijama pripremalo je pojedinačna izvođenja studentskih dramskih tekstova odabranih takmičenjem, a ovog aprila su se okupili u Zagrebu, kako bi sve objedinili u upečatljiv pozorišni omnibus.

Četrdesetak studenata glume sinoć se predstavilo predstavama dramskih tekstova: “Čačkalica“ Kristine Bojanić u režiji Tamare Damjanović, „Ne čujem pečat, Josipe“ Borna Vujčića u režiji Marka Jovičića, „Popokatepetl“ Sare Radojković u režiji Mirka Radonjića, „Šah-mat ljubavi moja“ Mile Jovanović u režiji Sare Lucu, „Terapija“ Mirze Skenderagića u režiji Dragane Stojčevske, „To sam ja, Brecht!“ Balše Počeka u režiji Dine Pešuta, te „Zezanjem“ Dine Pešuta u režiji Irfana Avdića. Svaka predstava na svoj način, baveći se pojmom pravde i šta on za nas znači, ponudila je 'odgovore' u dijapazonu od duhovitih svakodnevnih situacija do ozbiljnih preispitivanja problema duboko ukorijenjenih u društvu ovih prostora.

U cijeli projekat premijernih izvođenja bilo je uključeno osamdesetak studenata i mentora umreženih akademija.

Konceptom kakav do sada nije viđen na našim studentskim pozorišnim festivalima, sjajnim izvođenjem ovog kreativno i produkcijski vrlo zahtjevnog zadatka, studenti sedam akademija pokazali su kako nijesu samo budućnost, već su itekako uzbudljiva sadašnjost umjetnosti i kulture na ovim prostorima, potvrdivši da im treba pružiti još više ovakvih mogućnosti za susrete i međusobnu saradnju.

Studenti sa FDU Cetinja koji su učestvovali u projekti bili su: Mirko Radonjić koji je režirao tekst Popokatepetl, zatim Balša Poček, koji je autor dramskog teksta To sam ja, Brecht, i studenti glume Jelena Đukić, Maša Labudović, Jovan Dabović i Filip Đuretić, koji su igrali u komadu Čačkalica, i studentkinja Produkcije Jelena Odalović.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.