19.07.2017

Prof. Sanja Garić izabrana za dekana Fakulteta dramskih umjetnosti


Odlukom Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, za dekana Fakulteta

dramskih umjetnosti izabrana je vanr. prof. Sanja Garić, koja je do sada

bila vršilac dužnosti dekana.

Sanja Garić je osnovnu baletsku školu završila u Podgorici, a Srednju baletsku školu u Novom Sadu, u klasi prof. Vere Felle. Zatim je dvije godine boravila u Rusiji, usavršavajući se u oblasti klasičnog baleta, na čuvenom GITIS-u, u klasi prof. N.N. Orlovske, a nakon toga je, na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, završila Predškolsko vaspitanje. Petogodišnje studije Scenske igre završila je na moskovskom GITIS-u, u klasi prof. L.M.Talankine, i stekla diplomu pedagoga - koreografa, specijalizovanog za muzički i dramski teatar. Odlikovana je Crvenom diplomom, koja se dodjeljuje najboljim studentima.

Na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju angažovana je od 2001. godine. Nakon statusa honorarnog saradnika na predmetu Pokret – segment Ples, stupila je u radni odnos 2003. godine, kao saradnik u nastavi na predmetu Ples, a od studijske 2004/05. joj se povjerava samostalno izvođenje nastave. U zvanje docenta  izabrana je 2009, a u zvanje vanrednog profesora 2014. godine. Bila je prodekan za nastavu od 2010. do 2015, a VD prodekana tokom  studijske 2007/08. i 2008/09. Član je Strukovnog Vijeća UCG (Vijeće za umjetnost) od maja 2013. godine.

Jednako je aktivna na polju koreografije i plesne pedagogije, a afirmaciji ove umjetnosti u Crnoj Gori doprinosi i putem raznih projekata, predavanja i pisanja o igri. Jedan je od osnivača Festivala igre Allegro. Član je Međunarodne plesne asocijacije China-CEEC Dance Culture Union. Realizovala je brojne i raznovrsne autorske  radove – koreografske minijature, plesne performanse, video-koreografske radove, od kojih su mnogi učestvovali na domaćim i međunarodnim festivalima (izdvaja: Bijenale u Veneciji, Festival kratkometražnog filma u Beogradu, Festival kinematografije SEE Paris, Filmski Festival Herceg Novi).

Posljednjih godina, u fokusu njenih interesovanja je umjetnost za društvene promjene i na tom polju imala je uspješnu saradnju sa UNICEF-om, na realizaciji projekta Putujuće pozorište, u okviru kampanje Svi u vrtić (promocija predškolskog obrazovanja na sjeveru Crne Gore), UNICEF-a i Ministarstva prosvjete Crne Gore, tokom 2015. i 2016. godine. Takođe, autor je pozorišnog performansa Ja sam Nada, na kojem je, u okviru kampanje Svako dijete treba porodicu, UNICEF-a i Ministarstva rada i socijalnog staranja, imala priliku da sarađuje i sa poznatim britanskim glumcem Nikolasom Lindhurstom.

 

 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

27.03.2018 Fakultet dramskih umjetnosti

Na Međunarodnoj konferenciji o pozorištu između politike i političnosti i novim izazovima

DETALJNIJE

27.03.2018 Fakultet dramskih umjetnosti

Realizovana prva faza projekta međunarodne kreditne mobilnosti sa Univerzitetom Madera

DETALJNIJE

06.03.2018 Fakultet dramskih umjetnosti

„Elegija lovora” na 68. Filmskom festivalu u Berlinu

DETALJNIJE

05.03.2018 Fakultet dramskih umjetnosti

Studenti FDU-a i FLU-a u studijskoj posjeti CERN-u

DETALJNIJE

28.02.2018 Fakultet dramskih umjetnosti

Kulturni vodič Prijestonice Cetinje za mart 2018. godine

DETALJNIJE

31.01.2018 Fakultet dramskih umjetnosti

Kulturni vodič Prijestonice Cetinje za februar 2018. godine

DETALJNIJE

25.01.2018 Fakultet dramskih umjetnosti

Film studenta Nikole Vučinića nagrađen na Kustendorf festivalu

DETALJNIJE

12.01.2018 Fakultet dramskih umjetnosti

Elegije lovora na Berlinskom filmskom festivalu

DETALJNIJE

26.11.2017 Fakultet dramskih umjetnosti

Studenti Fakulteta dramskih umjetnosti prepoznati na međunarodnoj sceni

DETALJNIJE

14.11.2017 Fakultet dramskih umjetnosti

Fakultet dramskih umjetnosti - Cetinje, uspješno realizovao Erasmus + projekat

DETALJNIJE