Objavljen prvi broj međunarodnog naučnog časopisa Journal of Anthropology of Sport and Physical Education




Objavljen prvi broj međunarodnog naučnog časopisa Journal of Anthropology of Sport and Physical Education

 U inauguracionom broju časopisa „Journal of Anthropology of Sport and Physical Education“ koji je 27. oktobra 2017. godine izašao iz štampe, objavljeno je sedam članaka. Nakon recenzije koja je sprovedena u proteklom periodu, mjesto u oktobarskom broju časopisa obezbijedili su radovi autora iz Crne Gore i Turske sa antropološkim temama iz oblasti sporta i fizičkog vaspitanja.

Časopis izdaje Montenegrosport u saradnji sa Fakultetom za sport i fiziko vaspitanje i sport Univerziteta Crne Gore i Crnogorskom sportskom akademijom. Glavni urednik je dr Bojan Mašanović sa Univerziteta Crne Gore, dok urednička mjesta po oblastima pokrivaju dr Miomir Maroš sa Univerziteta Crne Gore (kulturna antropologija),  dr Kubilay Ocal sa Mugla univerziteta iz Turske (globalna antropologija), dr Dušan Stupar sa Educons univerziteta iz Srbije (fizička antropologija), dr Tatjana Jovović sa Univerziteta Crne Gore (lingvistička antropologija) i Nina Đukanović sa Univerziteta u Beogradu (medicinska antropologija).

U uređivački odbor časopisa izabrani su dr Fitim Arifi sa AAB College (Kosovo), dr Hassan Sedeghi sa Univerziteta Putra Malayisa (Malezija), dr Ivana Čerkez Zovko sa Univerziteta u Mostaru (Bosna i Hercegovina), dr Izet Bajramović sa Univerziteta u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), dr Juel Jarani sa Univerziteta sporta u Tirani (Albanija), dr Luiz Fernando Rojo sa Univerziteta Federal Fluminense (Brazil), dr Marin Ćorluka sa Univerziteta u Mostaru (Bosna i Hercegovina), dr Radenko Matić sa Univerziteta u Novom Sadu (Srbija), dr Sami Sermaxhaj sa Universi College (Kosovo) i dr Taher Afsharnezhad sa Shomal univerziteta (Iran).

- Iako je prvi broj časopisa „Journal of Anthropology of Sport and Physical Education“ izašao iz štampe prije nekoliko dana, uredništvo se potrudilo da već sada bude indeksiran u međunarodnim bazama, odnosno ušao je u dvije indeksne baze „Google Scholar“ i „Crossref“. U narednom periodu ćemo se potruditi da ga uvedemo u što veći broj indeksnih baza, kako bismo povećali vidljivost časopisa na međunarodnom planu, ali i prepoznatljivost i time privukli što veći broj referentnih autora iz oblasti antropologije sporta i fizičkog vaspitanja – kazao je glavni urednik časopisa dr Bojan Mašanović.

Mašanović je podsjetio da je pokrenuta procedura konstituisanja antropologije sporta kao samostalne discipline u okviru Svjetske antropološke asocijacije.

- Naš časopis  „Journal of Anthropology of Sport and Physical Education“ biće jedan od značajnih argumenata u donošenju konačne odluke na predstojećem kongresu koji se održava u Brazilu naredne godine, a na kojem učestvuju i naše kolege sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore – dodao je Mašanović.

Više detalja o časopisu dostupno je na JASPE.

 

https://www.youtube.com/watch?v=uLEb2VlZg90

http://antenam.net/drustvo/56251-radovi-iz-crne-gore-u-medjunardonom-naucnom-casopisu

http://www.zuns.me/prosvjetni-rad/clanak/objavljen-prvi-broj-me%C4%91unarodnog-nau%C4%8Dnog-%C4%8Dasopisa-journal-anthropology-sport

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.