Kapitalno djelo iz oblasti motoričkog učenja štampano na crnogorskom jeziku




Kapitalno djelo iz oblasti motoričkog učenja štampano na crnogorskom jeziku

Udžbenik pod nazivom „Life Span Motor Development - 6th Edition“, autora Kathleen M. Haywood i Nancy Getchell, koji predstavlja kapitalno djelo iz oblasti motoričkog učenja, preveden je na crnogorski jezik i dostupan pod naslovom „Motorički razvoj tokom života“.

Univerzitet Crne Gore, odnosno Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, otkupio je prava da prevede udžbenik i učini ga dostupnim ne samo crnogorskim nastavnicima i studentima, nego i sportskim radnicima i javnosti, i svima ostalima sa govornog područja bivše Jugoslavije. Koizdavači udžbenika su Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu i Data Status iz Beograda.

Projekat je započet u oktobru prošle godine, da bi udžbenik bio dostupan javnosti nakon cjelogodišnjeg napornog rada u kojem su učestvovali pored predstavnika Univerziteta Crne Gore prof. dr Duška Bjelice i doc. dr Steva Popovića, i nastavnici sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Zoran Milošević i prof. dr Dejan Madić, dok je projektom rukovodio prof. dr Sergej M. Ostojić.

Udžbenik se sastoji iz šest djelova. U prvom su obrađene osnovne paradigme motoričkog razvoja, u drugom analizirani fizički razvoj i starenje, a u trećem je detaljno opisano razvijanje motoričkih vještina u toku života. Četvrto i peto poglavlje sadrže percepcijsko-motorički razvoj i funkcionalna ograničenja motoričkog razvoja, dok šesto predstavlja interakciju zadatka vježbanja i fizičkih ograničenja.

Udžbenik ohrabruje studente da aktivno analiziraju interakcije između pojedinaca i njihovog okruženja, kao i specifičnosti motoričkih zadataka koji prouzrokuju promjene obrasca kretanja. Ovaj klasični udžbenik upotunjen je elektronskim priručnikom sa 40 laboratorijskih vježbi i 114 novih video-klipova koji pružaju studentima brojne mogućnosti za praktičnu primjenu savladanih znanja.  

 

http://www.pinkm.me/vijesti/udzbenik-iz-oblasti-motorickog-ucenja-stampan-na-crnogorskom-jeziku/

http://portalanalitika.me/clanak/285045/kapitalno-djelo-iz-oblasti-motorickog-ucenja-stampano-na-crnogorskom-jeziku



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.