13.12.2017

Časopis SportMont u prestižnoj naučnoj bazi Scopus


Naučni časopis „SportMont“, kojeg izdaju Crnogorska Sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, uvršten je na listu prestižne naučne baze Scopus. Časopis je već indeksiran u 22 naučne baze, a u komentarima Odbora za izbor sadržaja i savjetodavanje Scopusa navodi se, između ostalog, da su standardi „SportMont-a“ visoki. 

Ocijenjeno je i da je odluka da se časopis izdaje primarno na engleskom jeziku dobra i da mu je to pomoglo prilikom uvrštavanja u Scopus bazu. Dodaje se i da će objavljivanje kompletnog sadražaja na engleskom jeziku približiti časopis široj međunarodnoj čitalačkoj publici i autorima, što je u saglasju sa širim ciljevima Scopus-a. To bi trebalo da doprinese većoj citiranosti i međunarodnoj prepoznatljivosti časopisa.

Od osnivanja 2003. godine, kada je izašao prvi broj, časopis SportMont objavio je gotovo 1.000 naučnih radova naučnika i istraživača sa svih kontinenata. Najveći broj radova predstavljen je na međunarodnoj naučnoj konferenciji Crnogorske sportske akademije „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, koja se svake godine organizuje krajem martu ili u prvoj polovini aprila.

Časopis izlazi tri puta godišnje – u februaru, junu i oktobru, a u svakom izdanju je deset naučnih radova. Od narednog broja u SportMontu biće objavljivano 15 radova.

Časopis ima dva glavna i odgovorna urednika – prof. dr Duška Bjelicu sa Univerziteta Crne Gore, koji je na toj dužnosti od osnivanja časopisa, i prof. dr Zoran Miloševića sa Univerziteta u Novom Sadu, dok je glavni urednik mr Jovan Gardašević sa Univerziteta Crne Gore.

U Uređivačkom odboru Sport Monta su Ajit Korgaokar sa Univerziteta u Tenesiju u Martinu (SAD),  Arben Kacurri sa albanskog Instituta za istraživanja u sportskim naukama,  Boris Males sa Univerziteta u Splitu, Branimir Mikić sa Univerziteta u Tuzli, Damjan Jakšić sa Univerziteta u Novom Sadu, Dejan Madić sa Univerziteta u Novom Sadu, Georgi Georgiev sa skopskog Univerziteta „Sveti Kiril i Metodije“, Izet Rađo sa Univerziteta u Sarajevu, Junichiro Yamauchi sa Tokio Metropolitan Univerziteta iz Japana, Milan Coh sa Univerziteta u Ljubljani, Miroslav Kezunović sa Univerziteta Crne Gore, Selčuk Akpınar sa „Nevşehir Hacı Bektaş Veli“ Univerziteta u Turskoj, Srđan Redžepagić sa Univerziteta Nice Sophia Antipolis u Francuskoj, Stevo Popović sa Univerziteta Crne Gore, Stig Arve Sæther sa Norveškog univerziteta nauke i tehnologije i Uğur Ödek sa „Nevşehir Hacı Bektaş Veli“ Univerziteta.

Časopis Sport Mont indeksiran je, osim u Scopusu, i u bazama DOAJ, SPORTDiscus, Index Copernicus, ERIH PLUS, Open Academic Journals Index, InfoBase Index, SafetyLit, Electronic Journals Library, UB Leipzig, EZB (Elektronische Zeitschriftenbibliothek), WZB Berlin Social Science Center, Genamics JournalSeek, UTS: Library, Global Impact Factor, Google Scholar, Crossref, Scientific Indexing Services, ROAD, CiteFactor, Journal Impact Factor, MIAR i SHERPA/RoMEO.

Osim SportMonta, Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, izdaju i Crnogorski časopis za sportske nauke i medicinu (Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine – MJSSM) koji je već indeksiran u Scopusu i Web of Science Core Collection (Emerging Sources Citation Index)  i ukupno je u 48 indeksnih baza.

 

https://www.cdm.me/kultura/casopis-sportmont-u-prestiznoj-naucnoj-bazi-scopus/

http://portalanalitika.me/clanak/288769/sportmont-u-prestiznoj-naucnoj-bazi-scopus

http://volimpodgoricu.me/2017/12/13/casopis-sportmont-u-prestiznoj-naucnoj-bazi-scopus/

 

Dan, 14.12.2017.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

23.01.2018 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Izašao novi broj naučnog časopisa „Journal of Anthropology of Sport and Physical Education“

DETALJNIJE

23.01.2018 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Prvo mjesto za Jovana Pekovića

DETALJNIJE

22.01.2018 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Studenti treće godine na praksi u Bugarskoj

DETALJNIJE

11.01.2018 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Antropometrijsko mjerenje muške seniorske rukometne reprezentacije Crne Gore

DETALJNIJE

10.01.2018 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Miloševiću Zlatna plaketa za međunarodni doprinos regionalnom povezivanju u sportskim naukama

DETALJNIJE

06.01.2018 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Nikšićki studenti na skijanju u Bugarskoj

DETALJNIJE

04.01.2018 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

CSA u Budvi okuplja 400 sportskih stručnjaka

DETALJNIJE

30.12.2017 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Da li su Crnogorci „najviši“ na svijetu i kada je krvni pritisak u pitanju

DETALJNIJE

30.12.2017 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Sportski muzej na Fakultetu za sport

DETALJNIJE

25.12.2017 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa prištinskim Fakultetom za fizičko vaspitanje i sport

DETALJNIJE