30.12.2017

Sportski muzej na Fakultetu za sport

 
 

Novinarski veteran, Blagoje Đukanović, studentima sportskog novinarstva ovih dana predstavio jedinstvenu sportsku kolekciju na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje. Najviše je posjećena u toku izbora za najboljeg sportistu i kada se igraju utakmice. Tada novinari, delegacije, gosti, delegati i sudije ne kriju oduševljenje čarima sportske riznice.

Studenti treće godine Sportskog novinarstva posjetili su sportsku kolekciju koja se nalazi u jednoj od prostorija Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, čiji je vlasnik Blagoje Đukanović. U prostoriji na drugom spratu fakulteta se nalaze brojna sportska obilježja, naročito kada su u pitanju fudbalski klubovi. Đukanović je nesebično podijelio svoje iskustvo sa studentima. Sportske priče ispričane u zastavicama, značkama i najrazličitijim sportskim detaljima su odvele studente kroz vremeplov veličanstvenih sportskih događaja koji su obilježili veliki dio 20. vijeka.

Sportske priče u simbolima

Eksponati su izloženi na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje već pet godina, kako bi bili dostupni javnosti. Nastali su kao rezultat neizmjerne ljubavi prema sportu i višedecenijskog sportskog iskustva Blagoja Đukanovića koji ih je dugo sakupljao i čuvao poput blaga u koferima i kutijama.

Sportska kolekcija, kako Đukanović naziva ovu veličanstvenu zbirku, sadrži oko 500 zastavica, 500 sportskih značaka, preko 100 privezaka, 100 šalova najboljih ekipa počev od Reala, Liverpula, Barselone, Bajerna, pa do Crvene Zvezde, čiji je veliki fan.

Đukanović je u ovaj hobi uvrstio i šahovske motive, filatelističke markice koje sakuplja, sa naglaskom na filateliju sportske tematike, naročito crnogorskog sporta. Kolekcija ide u korak sa vremenom, pri čemu je Đukanović predano održava, dopunjujući je novim elementima. Kolekcija je najviše posjećena u toku izbora za najboljeg sportistu i kada se igraju utakmice, a tada novinari, delegacije, gosti, delegati i sudije ne kriju oduševljenje čarima sportske riznice.

Jedinstvena riznica poklon Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje

Kolekcija se umnogome razlikuje od tipičnih sportskih muzeja koji sadrže pehare i medalje. “Osamdeset odsto sam to ja kupovao lično, gdje god sam putovao, a dosta sam putovao po Evropi, i onda je bilo bolje i da ne ručam već da kupim nešto što mi se svidi”. Lično prikupljanje i trud su načinili nasljeđe koje će Đukanović sa zadovoljstvom pokloniti fakultetu.

Osim toga, određeni broj sportskih simbola je poklon od prijatelja, kao i značajnih ličnosti u svijetu sporta čiji je rad pratio (npr. Andrije Delibašića dok je igrao u Španiji, rukometaša Alena Muratovića, fudbalera Mirka Vučinića, košarkasice Jelene Dubljević).

Metalurški inženjer i sportski dopisnik

Kao događaj koji je ostavio najveći utisak, ovaj veteran sportskog novinarstva navodi utakmicu koju je gledao uživo 1965. godine dok je bio maturant, između Jugoslavije i Svijeta, gdje je Svijet pobijedio 5:1. Portugalac, Eusebio je postigao tri gola.

Radeći u fudbalskom savezu, Đukanović je 1985. dobio Titovu zastavu za najbolje, jer je vodio sportsku rekreaciju Željezare gdje je bio predsjednik. Danas je usljed sentimentalne vrijednosti izdvaja u mnoštvu sportskih simbola.

Intresantna činjenica je da je Blagoje Đukanović po obrazovanju diplomirani metalurški inženjer. Veći dio života je radio u Željezari. Sport je propratni dio svakog segmenta njegovog života. U toku studija je bio delegat na omladinskim i juniorskim utakmicama. Osim toga, u tom periodu je dosta pisao o sportskoj tematici, da bi 1976. godine postao novinar jugoslovenskog sportskog lista “Sport”. Kasnije je bio delegat na utakmicama u crnogorskoj ligi, kao i regionalnoj, ali i prvoj i drugoj saveznoj ligi. Do odlaska u penziju, značajno je doprinio radu lista “Sportskog žurnala” kao dopisnik iz Nikšića.

Antonije Bošković, student treće godine sportskog novinarstva

 

http://rtcg.me/sport/ostali-sportovi/189056/sportski-muzej-na-fakultetu-za-sport.html


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

09.03.2018 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Antropometrijskom istraživanju doprinijelo još 7O studenata

DETALJNIJE

16.03.2018 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Studenti Medicinskog fakulteta na antropološkom testiranju

DETALJNIJE

14.03.2018 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Program razvoja Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje 2018-2021. kandidata za Dekana doc. dr Steva Popovića

DETALJNIJE

10.03.2018 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Istraživanje krvnog pritiska Crnogoraca na mapi svijeta

DETALJNIJE

02.03.2018 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Nastavljena antropometrijska mjerenja studenata

DETALJNIJE

28.02.2018 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

STUDENTSKA LIGA CG U FUTSAL-u: "DIF-ovci" i "DOM-ci" u finalu

DETALJNIJE

25.02.2018 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Milačić nastavila s uspješnim igrama u grčkom AEK-u

DETALJNIJE

23.02.2018 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Počelo antropološko dijagnostifikovanje studenta Univerziteta Crne Gore

DETALJNIJE

16.02.2018 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

U martu novi broj naučnog časopisa "Montenegrin Journal of sports science and medicine"

DETALJNIJE

08.02.2018 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Mjerenje morfoloških dimenzija Ženske seniorske košarkaške reprezentacije Crne Gore

DETALJNIJE