Izašao novi broj naučnog časopisa „Journal of Anthropology of Sport and Physical Education“




Izašao novi broj naučnog časopisa „Journal of Anthropology of Sport and Physical Education“

Januarsko izdanje međunarodnog naučnog časopisa „Journal of Anthropology of Sport and Physical Education (JASPE)“ donosi deset članaka autora iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Časopis izlazi četiri puta godišnje - u januaru, aprilu, julu i oktobru.

JASPE pokriva sve aspekte sportske antropologije i fizičkog vaspitanja kroz pet glavnih antroloških oblasti: kulturnu, globalnu, biološku, jezičku i medicinsku. Časopis izdaje Montenegrosport u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje  Univerziteta Crne Gore i Crnogorskom sportskom akademijom.

U radu „Razlike u morfološkim karakteristikama i tjelesnoj kompoziciji fudbalera iz Crne Gore“ autori iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Marin Ćorluka i Ivan Vasiljević, utvrđuju razlike fudbalera dva naša trenutno najbolja fudbalska tima „Sutjeske“ iz Nikšića i „Budućnosti“ iz Podgorice.

Crnogorska grupa autora - Bojan Mašanović, Gorica Zorić i Jovan Gardašević u radu „Stavovi crnogorskih potrošača prema reklamiranju u sportu u odnosu na frekvenciju posmatranja sportskih događaja“ upoređuje stavove potencijalnih potrošača dijeleći ih u grupe prema frekveniji njihovog posmatranja sportskih događaja.

Grupa autora Jovan Gardašević, Gorica Zorić i Bojan Mašanović u radu „Stavovi crnogorskih potrošača prema reklamiranju u sportu u odnosu na pitanje koliko često učestvuju u sportskim aktivnostima“ upoređuje razlike u stavovima potrošača u odnosu na frekvenciju njihovog aktivnog učešća u sportskoj praksi.

Rad „Stavovi crnogorskih potrošača prema reklamiranju u sportu u odnosu na pitanje koliko često kupuju sportske proizvode“ donosi odgovor na pitanje ima li razlike u stavovima potrošača ako se uzme u obzir učestalost njihove kupovine sportskih proizvoda, a autori su Gorica Zorić, Bojan Mašanović i Jovan Gardašević.

U radu „Odnos između morfoloških karakteristika i dinamičkih parametara trčanja kod dječaka uzrasta 10-12 godina“ autori iz Bosne i Hercegovine Slavenko Likić, Izet Bajramović i Damira Vranešić–Hadžimehmedović obrađuju odnos između morfoloških karakteristika i dinamičkih parametara trčanja u svrhu sagledavanja bio-motornog potencijala brzine dječaka.

Marina Vukotić iz Crne Gore u radu „Analiza sadržaja članaka objavljenih u časopisu Sport Mont 2006“, klasifikuje radove kako bi se oni mogli lakše koristiti u daljim istraživanjima. U radu „Analiza sadržaja članaka objavljenih u Sport Montu od 2016 do 2017“, crnogorski autor Miomir Maroš klasifikuje radove i analizira aktuelnost tema koji oni obrađuju.

U radu pod naslovom „Meta–analiza naučnih radova iz oblasti sportskog treninga objavljenih u časopisu Sport Mont 2016“ Marina Vukotić analizira učinak primjenjivanih programa sportskog treninga. Jovan Gardašević, Duško Bjelica, Stevo Popović, Ivan Vasiljević i Zoran Milošević objavili su rad „Razlike u morfološkim karakteristikama i tjelesnoj kompoziciji fudbalera Fudbalskog kluba Budućnost i Fudbalskog kluba Mladost“.

U desetom radu pod naslovom „Izvještaj sa Petog međunarodnog kongresa nutricionista“ autorka iz Srbije Nataša Sekulić izvještava o programu i dešavanjima na kongresu, učesnicima i laureatima, i skreće pažnju na značaj tog skupa.

Prvi broj časopisa JASPE izašao u oktobru 2017. godine i već je ostvario vidljiv napredak. U januarskom broju objavljeno je više radova, a prvi put objavljeni su radovi autora iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Časopis je ušao i u nove dvije indeksne baze „Index Copernicua“ i „Scientific Indexing Services“.

„Uredništvo časopisa smatra da će JASPE nastaviti da raste i razvija se sa svakim novim brojem. Značajan broj mladih ljudi, koji predstavljaju novu pokretačku snagu, aktivan je u pripremi časopisa, i vodiće ga do cilja koji je zacrtan u predstojećem trogodišnjem mandatnom periodu. A to je da časopis bude što bolje indeksiran i prepoznat od svih relevantnih autora iz oblasti antropologije, sporta i fizičkog vaspitanja širom svijeta – rekao je glavni urednik časopisa dr Bojan Mašanović.

Novi broj časopisa JASPE možete pogledati ovdje.

 

https://volimpodgoricu.me/2018/01/23/izasao-novi-broj-naucnog-casopisa-journal-of-anthropology-of-sport-and-physical-education/

http://www.onogost.me/drustvo/izasao-novi-broj-naucnog-casopisa-journal-anthropology-sport-and-physical-education

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.