Uručene zahvalnice učesnicima antropometrijskih mjerenja u 2017. godini




























Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore uručio je danas zahvalnice predstavnicima sportskih kolektiva i sportistima koji su učestvovali u projektu dijagnostikovanja u sportu u toku 2017. godine.  Na svečanosti koja je organizovana u Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore predstavljen je i projekat dijagnostikovanja studentske populacije, koji će Fakultet za sport i fizičko vaspitanje ove godine realizovati sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore i Sportskim i kulturnim centrom.

Pozdravljajući učesnike skupa, rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić kazao je da je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje jedna od organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore, koja se značajno ističe kada je primijenjeni i razvojni naučno-istraživački rad u pitanju.

„Uprava Univerziteta Crne Gore aktivno podržava sve naučno-istraživačke aktivnosti i projekte, i sa posebnim zadovoljstvom ističe i današnji primjer - projekat dijagnostifikovanja u sportu, utemeljen na antropometrijskim mjerenjima vrhunskih sportista u zemlji i regionu, koju je realizovao Centar za dijagnostiku u sportu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, radi stvaranja reprezentativne baze podataka za naučno-istraživački rad i za optimalno planiranje trenažnog i pripremnog procesa za sportiste“, rekao je rektor.

Prema njegovim riječima, naučno-istraživački rad u sportu, odnosno uspješan transfer naučnih rezultata u sportsku praksu, značajno doprinosi razvoju stručnog i ciljnog djelovanja u sportu, razvoju tehnologije sportske pripreme, razvoju sportskih talenata itd. „I uopšte omogućava podizanje kvaliteta rada u sportu i postizanje zapaženih sportskih uspjeha.“

Rektor je ohrabrio i podržao sve dalje aktivnosti istog i sličnog karaktera, jer je siguran da zajedničkim snagama, upravo na ovaj način, tj. dodatnim jačanjem veza između sportske nauke i prakse, se mogu unaprijediti naše sportske aktivnosti i rezultati. On je pozdravio i aktivnosti u okviru projekta koji je najavljen, a odnosi se na dijagnostikovanje fizičke aktivnosti studenata i njihove tjelesne kompozicije kao značajnog faktora u prevenciji preuhranjenosti i gojaznosti kod mladih ljudi u Crnoj Gori.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Stevo Popović kazao je da ta univerzitetska jednica prednjači u naučnoistraživačkim aktivnostima kada su u pitanju društveno-humanističke nauke na Univerzitetu Crne Gore.

On je rekao da Fakultet u 2018. godinu ulazi sa velikim očekivanjima kada je dijagnostikovanje studentske populacije u pitanju.

„U saradnji sa Studenstkim parlamentom Univerziteta Crne Gore namjeravamo da testiramo kompletnu studentsku populaciju kada je fizička (ne)aktivnost i tjelesna kompozicija u pitanju i na taj način, prvi put prikupimo pouzdane podatke o stanju na terenu kod ove vrlo osjetljive populacije, ali i omogućimo svakom pojedinačnom ispitaniku da se upozna sa svojom trenutnom tjelesnom strukturom i fizičkim sposobnostima“, objasnio je dekan Popović.

Po završetku projekta, kako je dodao, bićemo u mogućnosti da predložimo i resornim državnim organima konkretne preventivne mjere koje bi trebalo preduzeti kada govorimo o savremenim nezaraznim bolestima, kao što su preuhranjenost i gojaznost.

„Na taj način bi u konktretnom smislu, kroz navedeni projekat, povezali ishode naučnoistraživačkih aktivnosti koje se realizuju na našem Univerzitetu sa konkretnim potrebama na terenu, a koje bi dovele do značajne uštede, prije svega u oblasti medicine i dale pun smisao našeg postojanja“, rekao je dekan Popović.        

Predsjednica Studenstkog parlamenta Sara Arianna Serhatlić kazala je da krovna studentska organizacija želi da doprinese kvalitetnoj implementaciji projekta svojim učešćem, informisanjem i animiranjem studenata na 19 univerzitetskih jedinica u četiri grada - Nikšiću, Podgorici, Kotoru i na Cetinju.

„Veliki odziv studenata je veoma značajan jer će na taj način rezultati testiranja biti reprezentativni i uvjerljivi, a takođe, biće omogućeno da se predstave u Crnoj Gori, ali i izvan granica granica naše zemlje“, navela je ona.

Serhatlić je rekla da u Studentskom parlamentu vide naučnoistraživačku komponentu na Univerzitetu Crne Gore kao veoma značajnu u boljem pozicioniranju univerziteta na širem evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Izvršni direktor Univerzitetskog sportskog i kulturnog centra Miloš Pavićević kazao je da ta ustanova dijeli ciljeve Univerziteta, Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Studentskog parlamenta da što veći broj studenta prođe testiranje.

„Naša želja je da u Centru ponudimo kapacitete koji će razviti dodatno Dijagnostički centar Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje“, naveo je on, i podsjetio da je Centar aktivno učestvovao u pripremi testiranja koja su, između ostalog, realizovana i u dvorani tog objekta.

U toku 2017. godine nastavnici i saradnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje obavili su 41 antropometrijsko mjerenje, a testirani su pojedinci, klubovi i reprezentativne selekcije iz zemlje i inostranstva različite životne dobi.

Zahvalnice dijelu testiranih kolektiva i pojedinaca uručili su rektor prof. dr Danilo Nikolić i predsjednik Upravnog odbora prof. dr Duško Bjelica.

Zahvalnice su dodijeljene predsjedniku Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušanu Simonoviću, generalnom sekretaru Rukometnog saveza Crne Gore Emiru Bešliji u ime muške juniorske i ženske kadetske i seniorske rukometne reprezentacije, generalnom sekretaru Košarkaškog saveza Crne Gore Petru Popoviću u ime mlade, juniorske, kadetske i seniorske košarkaške reprezentacije, Vladimiru Gojkoviću u ime muške seniorske vaterpolo reprezentacije, Miroslavu Pekoviću u ime muške kadetske vaterpolo reprezentacije, Ivanu Boškoviću u ime Odbojkaškog saveza Crne Gore i Bošku Draškoviću u ime mlade bokserske reprezentacije. 

Zahvalnice su uručene i Veliboru Boškoviću u ime Fudbalskog kluba Budućnost, Nikoli Jovoviću u ime Fudbalskog kluba Sutjeska, Vladanu Vujoviću u ime Fudbalskog kluba Mladost, Draganu Đurđevcu u ime Ženskog rukometnog kluba „Levalea“, kao i sportistima Kristini Rakočević, Slađani Perunović, Nikoli Gardaševiću i Jovani Peković.

Mr Ivan Vasiljević sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje kazao je da je bez fiziologije, sportske medicine, a posebno bez dijagnostike u sportu, danas nezamislivo se baviti sportom.

„Dijagnostika u sportu je fundamentalna nauka koja je pokretač svih vrhunskih rezultata i svaki ozbiljni kolektiv i sportista bi morao da koristi neku vrstu dijagnostičkih alata za testiranje, mjerenje, evaluaciju i za ono što je primarno za kreiranje trenažnog procesa i određivanje ciklusa u svakom sportskom treningu“, rekao je on.

Vasiljević je naveo da je dijagnostika u sportu veoma bitna prilikom rada sa mlađim sportistima, jer su ta mjerenja veoma važna zbog usklađenosti rasta i razvoja kako mišićnog, tako i masnog i koštanog tkiva jer uslijed nestručnog rada može doći do fatalnih i trajnih posljedica po lokomotorni aparat i do promjena metabolizma mladih ljudi.

https://www.cdm.me/sport/ostali-sportovi/boskovic-primio-zahvalnicu-u-ime-odbojkaskog-saveza-cg/

http://portalanalitika.me/clanak/293421/boskovic-primio-zahvalnicu-u-ime-oscg

http://reprezentacija.me/dusan-simonovic-u-ime-cok-a-primio-zahvalnicu-fakulteta-za-sport-i-fizickog-vaspitanja/

http://reprezentacija.me/urucene-zahvalnice-seniorskoj-i-kadetskoj-reprezentaciji-za-ucesce-u-antropometrijskim-mjerenjima-u-2017-godini/

http://portalanalitika.me/clanak/293344/urucene-zahvalnice-seniorskoj-i-kadetskoj-vaterpolo-reprezentaciji

http://www.spucg.ucg.ac.me/pages/clanak.php?id=557

http://rtcg.me/vijesti/drustvo/193042/testirace-fizicke-sposobnosti-studenata.html

https://volimpodgoricu.me/2018/02/06/urucene-zahvalnice-ucesnicima-antropometrijskih-mjerenja-u-2017-godini

http://www.antenam.net/sport/ostalo/68198-urucene-zahvalnice-ucesnicima-antropometrijskih-mjerenja-u-2017-godini

http://portalanalitika.me/clanak/293330/urucene-zahvalnice-ucesnicima-antropometrijskih-mjerenja

https://fosmedia.me/infos/drustvo/fakultet-za-sport-ce-testirati-fizicke-sposobnosti-studenata

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.