Zvanično otvaranje XV Međunarodne naučne konferencije u domenu sportske nauke 13. aprila




Zvanično otvaranje XV Međunarodne naučne konferencije u domenu sportske nauke 13. aprila

Zvanično otvaranje XV Međunarodne naučne konferencije „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, koja je okupila oko 350 učesnika sa četiri kontinenta,  biće upriličeno 13. aprila, u 12.00 sati, u Hotelu „Montenegro Beach Resort“, u Budvi.

Na konferenciji će govoriti rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić, ministar sporta Nikola Janović i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Stevo Popović.

Na ovom  najvažnijem  međunarodnom naučnom skupu, kada su sportske nauke u pitanju, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore i predsjedavajući konferencije  prof. dr Duško Bjelica uručiće četiri zlatne  plakete za poseban doprinos i podršku uspješnosti međunarodne naučne konferencije u domenu sporta.

Dobitnici zlaznih plaketa su Vlada Crne Gore, Univerzitet Crne Gore,  Crnogorski olimpijski komitet, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno istraživanje - Vlade Vojvodine.

Na konferenciji, koja će trajati od 12. do 15. aprila, predavači po pozivu su vodeći naučni istraživači i eksperti na polju sportskih nauka sa posebnim akcentom na neurokognitivna, neuromuskularna i kineziološka  istraživanja.

Učesnici dolaze iz 23 države, iz Evrope, Azije, Sjeverne Amerike i Autralije, a  među njima je i oko 100 studenata magistarskih i doktorskih studija iz regiona. Na konferenciji će biti predstavljeno 112 naučnih radova na kojima je radilo 235 autora i koautora, a planirane su i dvije radionice. 

Učesnici dolaze iz 23 države, iz Evrope, Azije, Sjeverne Amerike i Autralije, a  među njima je i oko 100 studenata magistarskih i doktorskih studija iz regiona. Na konferenciji će biti predstavljeno 112 naučnih radova na kojima je radilo 235 autora i koautora, a planirane su i dvije radionice. 

Predavači po pozivu na Konferenciji su Rémi Radel sa Univerziteta Sophia Antipolis u Nici, ekspert u neuropsihologiji, kognitivnoj psihologiji i  bihevioralnoj nauci, Catalina Casaru, olimpijska atletičarka u plivanju i naučni istraživač na polju ljudskih dometa na američkom univerzitetu Georgia Southwestern State University,  Bostjan Šimunič sa Univerziteta Primorska u Sloveniji  poznat i po  tome što je u Atini učestvovao kao atletičar Slovenije, a inače ekspert na Institutu za kineziološka istraživanja,  Mehmet Uygur, sa Univerziteta  Rovan, u Nju Džersiju, s ekspertizom u području neuro-nauke,  doktor nauka fizičke kulture sa  Univerziteta u Beogradu Predrag Božić, dekan Fakulteta za sport Univerziteta u Novom Sadu i predsjednik Univerzitetskog sportskog saveza Novog Sada prof. dr Dejan Mandić, naučni istraživač i profesor Fakulteta za sportsku nauku i fizičko obrazovanje Univerziteta Coimbro u Portugaliji prof. dr António J Figueiredo, prof. dr Nejc Šarabon sa Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Juel Jarani, sa Sportskog Univerziteta u Tirani.

Najbolji radovi sa konferencije biće objavljeni u časopisu Sport Mont indeksiranom u značajnoj bazi SCOPUS,  kao i u časopisu Jaspe.

Biće proglašen i najbolji mladi naučnik i najbolja naučnica. Nagrade će biti dodijeljene na zatvaranju Konferencije.

Takođe, najbolji rad po mišljenju Naučnog odbora Konferencije objaviće se u časopisu Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, koji izdaje Crnogorska sportska akademija, a koji je trenutno najreferentniji stručni i naučni časopis u Crnoj Gori u svim naučnim disciplinama i  indeksiran je u bazama Web of Science i u SCOPUS.

Konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“ je u prethodnom periodu podstakla razvoj sportske nauke u Crnoj Gori i omogućila razmjenu znanja i umrežavanje referentnih domaćih i stranih naučnika i istraživača, studenata i nastavnika.

Konferenciju organizuje Crnogorska sportska akademija u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, odnosno Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje i Ekonomskim fakultetom, Crnogorskim olimpijskim komitetom, kao i međunarodnim partnerskim institucijama, a pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore.

Najbrojnija inostrana delegacija naučnika na  konferenciji je sa Univerziteta u Nici.

Više informacija o konferenciji dato je u programu konferencije. 

http://csakademija.me 

https://www.cdm.me/sport/ostali-sportovi/zvanicno-otvaranje-xv-medunarodne-naucne-konferencije-u-domenu-sportske-nauke-13-aprila/

http://www.antenam.net/sport/ostalo/75585-preko-350-ucesnika-u-petak-otvaranje-konferencije-transformacioni-procesi-u-sportu-sportska-dostignuca

https://volimpodgoricu.me/2018/04/11/zvanicno-otvaranje-xv-medjunarodne-naucne-konferencije-u-domenu-sportske-nauke-13-aprila/

http://portalanalitika.me/clanak/298998/otvaranje-xv-medunarodne-naucne-konferencije-sjutra-u-podne

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.