Antropometrijsko mjerenje vaterpolo reprezentacije Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nastavnici i saradnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore organizovali su na bazenu Sportsko-rekreativnog centra u Nikšiću antropometrijsko mjerenje seniorske vaterpolo reprezentacije Crne Gore. Mjerenje je obavljeno u okviru Centra za dijagnostiku u sportu, koji je sastavni dio Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.


Mjerenja Tanita vagom, koja su realizovali doc.dr Danilo Bojanić, mr Rajko Milašinović i mr Ivan Vasiljević, omogućavaju rekreativcima i vrhunskim sportistima detaljno antropometrijsko praćenje sa svim relevantnim parametrima.

Tanita vaga radi na principu bioelektrične impedanse koja predstavlja brzu i neinvazivnu metodu za procjenu sastava tijela.

Na osnovu instaliranog softvera, koji vaga posjeduje, vaterpolo reprezentativci su imali na uvid procentualni sadržaj masti u strukturi tijela, kao i segmentnu analizu procenta masti (procenat masti u lijevoj i desnoj ruci, kao i procenat masti u lijevoj i desnoj nozi).

Vaterpolisti su takođe dobili informacije o vrijednostima visceralnih masti, a na osnovu dodatnog softvera koji dijagnostički centar takođe posjeduje, dobijene su i informacije o procentualnim vrijednostima mišićne i koštane mase, kao i parametrima metabolizma, za svakog reprezentativca. Osim navedenih parametara, takođe su izmjerene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.

Mjerenju su prisustvovali i selektor vaterpolo reprezenatcije Vladimir Gojković i direktor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore Petar Porobić, uz napomenu da Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Vaterpolo i plivački savez Crne Gore imaju i potpisan sporazum o saradnji.

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje nastaviće sa proširenjem aktivnosti Dijagnostičkog centra i baze vrhunskih sportista koje će ubuduće mjeriti,  jer rezultate da kojih se dođe treba na stručno sagledati i na osnovu njih dati smjernice za dalji rad sportista, klubova i saveza.

 

http://www.ucg.ac.me/me/media/press/vijesti-sa-fakulteta/antropometrisjko-mjerenje-vaterpolo-reprezentacije-crne-gore

 

http://www.vijesti.me/sport/gojkovic-imamo-fantasticne-uslove-za-rad-na-niksickom-bazenu-938718

 

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.