Aprilsko izdanje međunarodnog naučnog časopisa JASPE  




Aprilsko izdanje međunarodnog naučnog časopisa JASPE   

Aprilski broj međunarodnog naučnog časopisa „Journal of Anthropology of Sport and Physical Education-JASPE“, nedavno izašao iz štampe, donosi dvadeset članaka. U najnovijem broju, nakon recenzije, mjesto su obezbijedili radovi autora iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Časopis izlazi četiri puta godišnje - u januaru, aprilu, julu i oktobru.

„Novi broj časopisa JASPE ima dvostruko više radova od prethodnog. I u ovom broju, objavljeni su radovi autora iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a u odnosu na prošli broj, pojavljuje se dosta mladih autora sa Univerziteta Crne Gore koji svojim prvim objavljenim radovima započinju svoju istraživačku karijeru. kazao je glavni urednik časopisa, dr Bojan Mašanović.

"Uredništvo se može pohvaliti činjenicom da je časopis ušao u novih pet indeksnih baza (DOAJ, Genamics JournalSeek, Open Academic Journals Index, ISRA - Journal-Impact-Factor (JIF), ROAD), a takođe smatra da će časopis nastaviti da raste i razvija se sa svakim novim brojem“ , dodaje on. 

Mašanović ističe da značajan broj mladih ljudi predstavlja novu pokretačku snagu časopisa i da će ga voditi do cilja koji je zacrtan u predstojećem trogodišnjem mandatnom periodu.

"A to je da časopis bude što bolje indeksiran i prepoznat od svih relevantnih autora iz oblasti antropologije, sporta i fizičkog vaspitanja širom svijeta", zaključuje Mašanović.  

Časopis izdaje Montenegrosport u saradnji sa Fakultetom za sport i fiziko vaspitanje i sport Univerziteta Crne Gore i Crnogorskom sportskom akademijom.

 

Dvadeset naučnih radova u novom izdanju  

U prvom radu „Stavovi potrošača iz Mostarskog kantona u Bosni i Hercegovini prema oglašavanju kroz sport u okviru pitanja koliko često potrošači kupuju sportsku robu“,  autori iz Crne Gore Duško Bjelica i Jovan Gardašević u saradnji sa Marinom Ćorlukom iz Bosne i Hercegovine upoređuje stavove potencijalnih potrošača dijeleći ih u grupe prema učestalosti njihove kupovine sportskih proizvoda.

U drugom radu novog izdanja časopisa, pod naslovom „Stavovi potrošača iz Mostarskog kantona u Bosni i Hercegovini prema oglašavanju kroz sport u okviru pitanja koliko često potrošači kupuju sportsku robu“, autor iz Bosne i Hercegovine Marin Ćorluka u saradnji sa crnogorskim autorima, Duškom Bjelicom i Marinom Vukotić, upoređuje stavove potencijalnih potrošača dijeleći ih u grupe prema frekvenciji njihovog aktivnog učešća u sportskoj praksi.

 Treći rad, pod naslovom „Učinci programa četverogodišnjeg vježbanja o ispravljanju položaja tijela osoba s različitim vidovima poremećaja“, grupa autora iz Bosne i Hercegovine, Damira Vranešić–Hadžimehmedović, Izet Bajramović, Slavenko Likić, Muhamed Tabaković i Dženana Imamović, daju primjer programa korektivnog vježbanja za osobe sa vizuelnim teškoćama i raspravljaju njegovu učinkovitost.

 Četvrti rad „Stavovi potrošača iz Mostarskog kantona u Bosni i Hercegovini prema oglašavanju  kroz sport u okviru učestalog gledanja sportskih događaja“ donosi odgovor na pitanje ima li razlike u stavovima potrošača ako se uzme u obzir frekvencija posmatranja sportskih događaja, autori su Marina Vukotić, Marin Ćorluka i Bojan Mašanović.

 U petom radu, pod naslovom „Stavovi potrošača iz sarajevskog kantona u Bosni i Hercegovini prema oglašavanju kroz sport u okviru pitanja koliko često potrošači kupuju sportsku robu“, autori iz Crne Gore, Girica Zorić i Jovan Gardašević u saradnji sa Izetom Bajramovićem iz Bosne i Hercegovine, obrađuju pitanje ima li razlike u stavovima potrošača ako se uzme u obzir učestalost kupovine sportskih proizvoda.

U šestom radu „Razlike u morfološkim i tejelsnim karakteristikama fudbalskih igrača FK Sutjeska i FK Mladost u Crnoj Gori“, crnogorski autori Duško Bjelica, Jovan Gardašević i Ivan Vasiljević utvrđuju razlike kvalitetnih fudbalskih timova prve crnogorske lige.

U sedmom radu novog izdanja časopisa, pod naslovom „Stavovi potrošača iz sarajevskog kantona u Bosni i Hercegovini prema oglašavanju kroz sport u okviru pitanja koliko često učestvuju u sportskim aktivnostima“, autor iz Crne Gore Jovan Gardašević u saradnji sa Izetom Bajramovićem iz Bosne i Hercegovine i Bojanom Mašanovićem iz Crne Gore, upoređuje stavove potencijalnih potrošača dijeleći ih u grupe prema frekvenciji njihovog aktivnog učešća u sportskoj praksi.

Osmi rad „Stavovi potrošača iz sarajevskog kantona u Bosni i Hercegovini prema oglašavanju kroz sport u učestalom gledanju sportskih događaja“ donosi odgovor na pitanje ima li razlike u stavovima potrošača ako se uzme u obzir frekvencija posmatranja sportskih događaja, autori su Izet Bajramović, Gorica Zorić i Bojan Mašanović.

U devetom radu „Razlike u morfološkim obilježjima i sastavima rukometaša WHC Levalea u Crnoj Gori i WHC Grude u Bosni i Hercegovini“, crnogorski autor Marina Vukotić, sa kolegama Marinom Ćorlukom iz Bosne i Hercegovine, Ivan Vasiljević i Marijom Bubanjom iz Crne Gore, prikazuje razlike između igračica kvalitetnih prvoligaških rukometnih timova.

U desetom radu, pod naslovom „Stavovi potrošača iz Podgorice prema oglašavanju kroz sport u okviru pitanja koliko često potrošači kupuju sportsku robu“, crnogorska grupa autora, Vladimir Đurišić, Đurđica Perović i Bojan Mašanović, obrađuju pitanje ima li razlike u stavovima potrošača ako se uzme u obzir učestalost kupovine sportskih proizvoda.

U jedanaestom radu, pod naslovom „Stavovi potrošača iz Podgorice prema oglašavanju kroz sport u okviru pitanja koliko često sudjeluju u sportskim aktivnostima“, autor iz Crne Gore Dijana Kovačević u saradnji sa Zoranom Miloševićem iz Srbije i Bojanom Mašanovićem iz Crne Gore, upoređuje stavove potencijalnih potrošača dijeleći ih u grupe prema frekvenciji aktivnog učešća u sportskoj praksi.

 U radu pod rednim brojem dvanaest, sa naslovom „Meta-analiza naučnih radova o efektima perioda pripreme na situacijske motoričke sposobnosti kadetskih fudbalera“, Ivan Vasiljevič iz Crne gore, daje pregled ranijih istraživanja koja nam daju važne podatke vezane za ovaj veoma važan mezociklus.

 Trinaesti rad pod naslovom „Stavovi potrošača iz Podgorice prema oglašavanju kroz sport u okviru  učestalogi gledanja sportskih događaja“, crnogorski autor Nikola Milović i njegove kolege Marin Ćorluka i Bojan Mašanović odgovaraju na pitanje ima li razlike u stavovima potrošača ako se uzme u obzir frekvencija posmatranja sportskih događaja.

 U radu pod četrnaest, sa naslovom „Analiza sadržaja naučnih članaka iz izdanja objavljenih u Sport Mont Journalu 2004. godine ", Milena Mitrović iz Crne Gore, klasifikuje radove kako bi se oni mogli lakše koristiti u daljim istraživanjima.

Petnaesti rad rad pod naslovom „Analiza sadržaja naučnih članaka iz svih izdanja objavljenih u Sport Mont Journalu 2009. godine, crnogorska autorka Katarina Dragutinović klasifikuje radove i analizira aktuelnost tema koji oni obrađuju.

U narednom radu, pod naslovom „Content Analyses of Scientific Articles from Issues Published in Sport Mont Journal in 2011“, Miloš Kovačević klasifikuje radove kako bi se oni mogli lakše koristiti u daljim istraživanjima.

U radu pod rednim brojem sedamnaest, sa naslovom „Self-Reported and Objectively Measured Physical Activity of Males from 50 to 69 Years Old“, Milena Mitrović iz Crne gore, analizira aktivnosti starijih osoba.

Osamnaesti rad pod naslovom „Članci objavljeni u svim brojevima u 2010. u Sport Mont Journal-u: Analiza sadržaja ", crnogorski autor Marko Knežević klasifikuje radove i analizira aktuelnost tema koji oni obrađuju.

 U narednom devetnaestom, radu, pod naslovom „Radovi prof. dr. Duška Bjelice objavljeni u časopisu Sport Mont: Analiza sadržaja“, Ivan Vuković analizira izuzetan doprinos nauci prof. dr Duška Bjelice.

Na kraju, u dvadesetom radu, pod naslovom „Analiza sadržaja naučnih članaka iz izdanja objavljenih u Sport Mont Journalu 2012. godine“, crnogorski autor, Jovan Radulović klasifikuje radove kako bi se oni mogli lakše koristiti u daljim istraživanjima.

 

https://volimpodgoricu.me/2018/04/28/aprilsko-izdanje-medjunarodnog-naucnog-casopisa-jaspe/

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.